pokazala obdukcija

Detalji horora u Bugojnu: Beba rođena živa, a potom nasilno izgubila život

Hronika10.06.24, 16:26h

Detalji horora u Bugojnu:  Beba rođena živa, a potom nasilno izgubila život
U Bosni i Hercegovini propisana je kazna za ovo kazneno djelo od 1 do 5 godina

 

 

 


Kako portal Bugojno Danas nezvanično saznaje, beba koja je pronađena u kontejneru u Bugojnu je rođena živa, a potom izgubila život nasilnom smrću. To je pokazala obdukcija koja se radila u Tuzli u JKP “KOMEMORATIVNI CENTAR” d.o.o. TUZLA.


Stručni naziv za takvo zlodjelo je čedomorstvo, ukoliko se ustanovi da se radi o čedomorstvu.

 

Izvršilac čedomorstva može biti samo majka. Ukoliko djelo izvrši neko drugo lice, a majka ga na to podstrekne ili mu pomogne u izvršenju za vrijeme porođaja ili neposredno nakon porođaja, ona će se smatrati saučesnikom, a izvršilac će odgovarati za ubistvo.


U Bosni i Hercegovini propisana je kazna za ovo kazneno djelo od 1 do 5 godina.


Za Federaciju BiH navedeno je da će se majka koja usmrti svoje dijete za vrijeme ili izravno nakon poroda, kaznit  kaznom zatvora od jedne do pet godina.

 

Zakonodavstvo RS predviđa zatvorske kazne od 6 mjeseci do 5 godina zatvora za majku koja ubije svoje dijete za vreme porođaja ili neposredno poslije porođaja, pod utjecajem stanja koje je izazvano porođajem.


U evropskom zakonodavstvu za ovo djelo propisuje se stroža kazna nego za ubistvo iz nehata, a npr. švedski i holandski Kazneni zakoni predviđaju kaznu do šest godina zatvora za majku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook