u 61. godini

Preminuo legendarni bh. glumac Haris Burina

Hronika05.06.24, 08:39h

Preminuo legendarni bh. glumac Haris Burina
Legendarni glumac je nedavno doživio srčani udar od kojeg se neko vrijeme oporavljao

 

 

Bosanskohercegovački glumac Haris Burina preminuo je u Zenici u 61. godini.

 

Legendarni glumac je nedavno doživio srčani udar od kojeg se neko vrijeme oporavljao.

 

Rođen je 2. februara 1963. u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: "Audicija", "Tetovirano pozorište", "Otac na službenom putu", "Kuduz".

 

Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište "La Fenêtre" ("Prozor"), u kojem je nastala i njegova predstava "Ptice Sarajeva". Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji.

 

Zapažene su njegove uloge u filmovima "Go West" u režiji Ahmeda Imamovića i "Nafaka" režisera Jasmina Durakovića. Također, igrao je glavne uloge i u projektima DEPO Produkcije - filmovima "Sevdah za Karima" i "Praznik praznine", te seriji "Dobro došli u Orient Express", kao i u nekoliko projekata čije je produkcija u toku.

 

Mnogi će ga pamtiti i po upečatljivoj ulozi u domaćoj humorističkoj seriji "Lud, zbunjen, normalan", ali i po monodrami „Ćorkan“, nastaloj prema motivima pripovijetke Ive Andrića „Ćorkan i Švabica“, koju je sam Burina smatrao svojim životnim djelom.    

 

Godine 2010. oženio je glumicu Uranelu Agić s kojom se rastavio 2020. godine.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook