IMENOVANJE DIREKTORA KCUS-A

Slučaj 'Gavrankapetanović' : Radna grupa sačinila četiri izvještaja, moguć i peti

Hronika30.05.24, 14:02h

Slučaj 'Gavrankapetanović' : Radna grupa sačinila četiri izvještaja, moguć i peti
Radnoj grupi je dat zadatak da izvrši uvid u proceduru konkursa, odnosno u dokumentaciju koju je dostavio Gavrankapetanović

 

Ni nakon više od mjesec dana, Radna grupa koju je imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije donijela konačnu ocjenu oko imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), piše Faktor.

 


Podsjetimo, Federalna vlada u aprilu je imenovala petočlanu Radnu grupu koju čine: predsjednik Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor, Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, Belma Trajkov, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH, Dijana Smailagić, pomoćnica sekretara Federalne vlade, i Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog Upravnog odbora (UO) KCUS-a. Šesti član Radne grupe Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a, naknadno je uključen.

 

Prije dva dana je jedan medij objavio izvještaj Radne grupe, no Zulić kaže "kako se radi o prvom preliminarnom izvještaju koji je sačinjen prije nego što je on, dodaje, naknadno uključen u Radnu grupu".

 

- Mi do danas imamo četiri varijante izvještaja, a možda će ih biti pet jer Radna grupa nije završila posao. Još ništa nismo potpisali. Ja sam u jednom od odgovora naveo da ne želim takvu informaciju potpisati te sam tražio - ili da se uvrsti moje izdvojeno mišljenje ili da mi, ako to ne žele, omoguće da sam Vladi dostavim svoju informaciju, odnosno izdvojeno mišljenje u kojem ću obrazložiti - zašto sam protiv onoga što su utvrdili ostali članovi Radne grupe - navodi Zulić.

 


Prema njegovim riječima, Radnoj grupi je dat zadatak da izvrši uvid u proceduru konkursa, odnosno u dokumentaciju koju je dostavio Gavrankapetanović.


- Uvid u konkurs Radna grupa radila je prije mog uključenja, a kad sam se i ja uključio, kratko smo sve ponovili. Imali smo određeni kamen spoticanja oko nekih stvari u vezi sa samim konkursom. Radna grupa kao takva nije nadležna da ulazi u tumačenje konkursa. Mi možemo iznijeti svoje viđenje - da li smatramo da li je to ispravno ili možda nije, odnosno da li se moglo proširiti ili nije, a ne da mi to ocjenjujemo? To je bila moja glavna primjedba jer mi nismo nadležni da to ocjenjujemo. Federalno ministarstvo zdravstva je napisalo da je rad Radne grupe na rubu granice zakonitosti, što i ja smatram. Ja sam na sjednici privremenog Upravnog odbora, kada se išlo sa zahtjevom prema Vladi da se formira Radna grupa, bio protiv toga jer ne postoji nadležnost za njen rad - ističe Zulić.


Kada je riječ o dokumentaciji Gavrankapetanovića, ona je pregledana, te je utvrđeno da je Uvjerenje Ekonomskog fakulteta, kako navodi Zulić, podobno sredstvo za dokazivanje o završenom postdiplomskom studiju u oblasti menadžmenta u zdravstvu.


- U tom smislu dokumentacija je bila kompletna i validna. Razlozi zašto ovo sve traje šest mjeseci su politički, nikako pravni - naglašava.


Kaže kako Radna grupa još nije završila posao, da konačan izvještaj još nije gotov te da se samim tim ništa nije ni moglo predati Federalnoj vladi.

 

 

- Možda će sve biti gotovo u ovoj ili u idućoj sedmici. Predsjednik Radne grupe Željko Škarica zaustavio je dostavljanje posljednje četvrte verzije izvještaja dok se ponovo ne pregleda i uvrste svi komentari. Nakon toga Radna grupa mora se ponovo sastati, usaglasiti stavove, glasati o njima, da li će neko opet imati izdvojeno mišljenje, vidjet ćemo. Zato u ovom trenutku niko ne može reći kakav je konačan stav Radne grupe - kaže Zulić.

 

Nastavak teksta čitajte na linku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook