U 71. godini

Preminuo legendarni NBA košarkaš Bill Walton

Hronika28.05.24, 08:52h

Preminuo legendarni NBA košarkaš Bill Walton
Svjež nakon zvjezdane košarkaške karijere na koledžu na UCLA, Walton je osvojio svoj prvi NBA šampionat sa Portland Trail Blazersima 1977. godine, a sljedeće godine je proglašen za MVP-a lige

 

Centar iz Kuće slavnih Bill Walton, koji je nekada bio najkorisniji igrač (MVP) američke košarkaške NBA lige i dvostruki šampion, preminuo je u ponedjeljak nakon dugotrajne borbe s rakom u 71. godini.
 

Bio je poznat kao "Big Red" zbog svoje veličine i boje kose.
 

Svjež nakon zvjezdane košarkaške karijere na koledžu na UCLA, Walton je osvojio svoj prvi NBA šampionat sa Portland Trail Blazersima 1977. godine, a sljedeće godine je proglašen za MVP-a lige.
 

Igrao je za Cliperse u San Dijegu i Los Angelesu, a zatim je prešao u Boston Celtics gde je osvojio drugu titulu 1986.
 

Walton je uvršten u Naismith Memorial košarkašku kuću slavnih 1993. i Koledž košarkašku kuću slavnih 2006. godine.
 

Njegov broj 32 je "penzionisan" od strane UCLA i Trail Blazersa.
 

Nakon igračke karijere, Walton je prevazišao svoj govorni problem kako bi postao popularan komentator koledž košarke i NBA utakmica.
 

- Bill Walton je bio prava legenda - izvanredan igrač, talentovani komentator i vitalni dio organizacije Blazersa - navodi se u saopćenju košarkaškog tima Trail Blazersa.
 

- Ali Bill je bio mnogo više od košarke, bio je veći od života. Njegova optimistična i živahna ličnost zauvijek će biti upamćena i njegovana, a duboko će nedostajati našoj organizaciji, Rip Cityju i svima koji su ga poznavali - dodaje se.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook