nastavak 'trakavice' oko KCUS-a

Slučaj ‘Gavrankapetanović’: Komisija Vlade FBiH češlja dokumentaciju, donošenje odluke prešlo granice dobrog ukusa

Hronika14.05.24, 12:18h

Slučaj ‘Gavrankapetanović’: Komisija Vlade FBiH češlja dokumentaciju, donošenje odluke prešlo granice dobrog ukusa
Skandalozno razvlačenje odluke o prvom čovjeku najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini odavno je prešlo granice i dobrog ukusa i zdravog razuma

 

 

Konkursna procedura okončana je još krajem prošle godine, ali odgovor na pitanje ko će i kada biti imenovan za novog generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) ne mogu dati ni "najpametniji ni najhrabiji među nama".


Skandalozno razvlačenje odluke o prvom čovjeku najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini odavno je prešlo granice i dobrog ukusa i zdravog razuma, piše Raport.


Novo poglavlje


Najnovije poglavlje trakavice čiji se kraj ne nazire planirano je za danas - kada bi se trebala sastati komisija, specijalno sastavljena odlukom Vlade FBiH, kako bi pročešljala dokumentaciju na osnovu koje je KCUS predložio Ismeta Gavrankapetanovića za novog generalnog direktora.


Tome je prethodilo odbijanje federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca da, kao posljednja instanca, odbije dati saglasnost na imenovanje Gavrankapetanovića.


Ministar je odlučio sprovesti svojevrsnu istragu te je utvrdio da tu nisu "čista posla", kad je u pitanju dokumentacija, mada su stavovi institucija kojima se obratio u tom procesu sugerirale nešto sasvim drugo, na što je u jednom od reagiranja ukazao i Upravni odbor KCUS-a.


I kako je Rimac ostao uporan u tome da neće dati saglasnost, a Upravni odbor jednako odlučan da ne odustane od Gavrankapetanovića, kao najbolje rangiranog kandidata, Vlada FBiH je odlučila, po oprobanom receptu, formirati komisiju...


"Ne znam šta očekivati nakon odluke komisije. Evo i da kažu da je dokumentacija valjana, a sigurno jeste, i daju pozitivnu preporuku, mislite li da će Rimac to prihvatiti i potpisati imenovanje? Ne budite naivni.


Uostalom, da Vlada želi to da riješi, davno bi presjekla i uradila ono što je jedino moguće i ispravno - potvrditi imenovanje Gavrankapetanovića.


Farsa i obmana


Ovo što se mjesecima radi samo je velika farsa i obmana, trošenje vremena kako bi se doktor Ismet izbacio iz konkurencije, mada mislim da se iza ove cijele opstrukcije kriju i neki drugi motivi.


Moguće je da neko želi da izbaci KCUS iz šina", navodi naš izvor, blizak uglednom sarajevskom ljekaru.


Sagovornik Raporta navodi da se i politika debelo upetljala u izbor novog direktora KCUS-a, nakon smjene Sebije Izetbegović.


"Koliko je udar išao od SDA preko HDZ-a 1990, toliko su se kasnije nadovezali neki ljudi iz SDP-a koji očito imaju neke svoje računice.


Međutim, svima njima poručujem da oni pravno nemaju niti jedan argument za ono što su naumili da sprovedu", navodi naš izvor, dodajući da se aktuelni direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", sigurno neće prijaviti na novi konkurs ako ga KCUS, u končanici, ipak odluči raspisati.


Ko je u komisiji?


Vlada FBiH je prije gotovo mjesec imenovala komisiju koja će razmotriti "slučaj Gavrankapetanović".


Dokumentaciju će tako "češljati" Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor (predsjednik komisije), Belma Trajkov, savjetnica ministrice obrazovanja, Dijana Smailagić, pomoćnica sekretara Vlade FBiH, Benjamin Kulovac, član Upravnog odbora KCUS-a i Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook