klupko se omotava

Akcija Black tie 2 se nastavlja: Sky bi mogao otkriti nova imena

Hronika12.05.24, 17:50h

Akcija  Black tie 2 se nastavlja: Sky bi mogao otkriti nova imena
Prema informacijama, SIPA je već 2016. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu KS zbog sumnji u pranje novca, a kasnije je predmet preuzeo Državno tužilaštvo

Istraga u okviru akcije Black tie 2 još uvijek je u toku, a kako se navodi, moguće je da će se otkriti nova imena iz javnog života BiH, piše Crna Hronika.

 

Prema informacijama, SIPA je već 2016. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu KS zbog sumnji u pranje novca, a kasnije je predmet preuzeo Državno tužilaštvo.

 

Unatoč tome, čini se da je izvještaj nestao u birokratskim labirintima.

 

Nedavna akcija Black tie 2 rezultirala je hapšenjem nekoliko poznatih osoba, što je pokrenuto zahvaljujući dekriptiranim porukama iz aplikacije Sky.

 

Među spomenutim imenima nalazi se i Nedeljko Elek, poznat biznismen iz Istočnog Sarajeva, koji se povezuje s izdavanjem fiktivnih faktura i utajom preko četiri miliona maraka.

 

Također, Gordan Memija, jedan od uhapšenih, ostaje pod istragom zbog sumnji u veze s narko-kartelom Tito-Dino, iako još uvijek nema konkretnih dokaza o njegovoj daljnjoj saradnji s Elekom na osnovu Sky i Anom aplikacija. S obzirom na svakodnevno dešifrovanje poruka od strane Europolovih stručnjaka, postoji mogućnost da će se u budućnosti otkriti novi detalji.

 

Nedeljko Elek, koji je i direktor Sarajevogasa Istočno Sarajevo, poznat je i po svojim kontroverznim potezima, kao što je prijetnja prekidom isporuke plina Sarajevu tokom zime, zbog neslaganja oko naknada za korištenje gasovoda. Osim toga, Elek se našao u središtu skandala kad je optužen za pokušaj reketiranja u iznosu od 1,2 miliona maraka za nesmetano postavljanje šesterosjeda na Jahorini.

 

S obzirom na niz optužbi i složenost istrage, još uvijek je neizvjesno koje će se sve konsekvence i nova otkrića pojaviti u vezi s ovim slučajem.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook