Završna faza stvaranja kurdske države (III)

Pokušao Erdogan da bude veći Arap od Arapa... Od brige za Palestincima, Čečenima i Bošnjacima jedino Izrael, Rusija i Srbija profitiraju!

Front02.11.23, 14:02h

Pokušao Erdogan da bude veći Arap od Arapa... Od brige za Palestincima, Čečenima i Bošnjacima jedino Izrael, Rusija i Srbija profitiraju!
Ataturkov duh je živ! Pitanje je dana kada će jedan paša reći nešto što je Turcima veoma dobro poznato: „Ordu, goreve“! (Vojsko, na zadatak!)

 

 


Piše: Fikret MEHOVIĆ (doktorant na FPN UNSA, Sigurnosne i mirovne studije)


Velika carstva koja su vjekovima oblikovale teritorije i živote drugih, stvarale i upravljale događajima na osvojenim područjima, a sada željne povratka slavne prošlosti, svojim porukama i izabranim mjestima uvijek šalju neku vrstu poruke svjetskoj javnosti. Tako je bilo kada je Recep Tayip Erdogan pozdravio ratnu mornaricu Republike Turske na velikoj ceremoniji povodom 100. godišnjice od osnivanja Republike Turske, po prvi put sa mjesta koji je bio dvorac posljednjeg osmanskog sultana Vahdettina poznatog pod nazivom i kao Mehmet VI.


Međutim, sultan Vahdettin i njegov zet Ferid Paša su bili izdajnici koji su cijelo vrijeme surađivali sa engleskim okupatorom s ciljem zaustavljanja svakog otpora i stvaranja suverene i nezavisne države na teritoriji koja je još uvijek slijedila naredbe koje su dolazile iz Istanbula. Osmansko carstvo se u krvi raspada. Ljudi svjesni potrebe da se stvori nacionalna država koja će spasiti i očuvati narod predvođeni Mustafa Kemal Pašom na svaki način bore se da ostanu svoji na svom. Sultan i njegov zet nisu samo izdali narod, već su ga i opljačkali kada su bježali iz zemlje uz pomoć svojih saveznika Engleza. 

 

 Od dolaska na vlast Erdogan je pokušavao preuzeti mjesto koje Mustafa Kemal Ataturk ima u srcima i dušama Turaka. Bilo bi mu mnogo lakše da je nastavio njegovim putem


Stvorivši sekularnu državu koja je okupila sve narode na toj teritoriji i dala im ista prava, Ataturk nije mogao izabrati bolje uređenje za svoju zemlju. Jedino je sekualrizam mogao svima dati nešto a nikome sve i postaviti granice koje se ne smiju prelaziti s ciljem očuvanja jedinstva i teritorije. On je bio svjesan stvaranja jake vojske jer na tako važnom geografskom prostoru, svako ko nije jak, lak je plijen jačih igrača. Od dolaska na vlast Erdogan je pokušavao preuzeti mjesto koje Mustafa Kemal Ataturk ima u srcima i dušama Turaka. Bilo bi mu mnogo lakše da je nastavio njegovim putem.


Godine 1954. NATO provodi akciju miniranja istoka i jugoistoka graničnih područija Turske sa Sirijom, Irakom i Iranom, s navodnim ciljem zaštite istočnih granica jedne NATO članice i sprječavanja švercerskih aktivnosti. Interesantno je da je miniran teritorij Turske koji po karti britanskog obavještajca iz 1919. godine, kapetana Noela, treba postati dio kurdske države. Navodno je to područje bogato naftom i prirodnim gasom, ali zbog postavljenih skoro milijon protupešadijskih i protutenkovskih minia nikada istraživanja nisu mogla biti urađena. 


Inicijativa za Tursku bez mina (A Mine-Free Turkey) je nevladina organizacija koja je članica Međunarodne kampanje za zabranu mina, koja je 1997. godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Svrha organizacije je nadzirati Tursku, koja je 2004. godine postala stranka Ottowskog sporazuma, koji je stupio na snagu 1999. godine i propisuje razminiranje država, kako bi se osiguralo da ispunjava zahtjeve sporazuma. Ovim sporazumom koji finansira EU i SAD deminira se prostor koji se nalazi uz Sirijsku granicu malo prije početka rata u Siriji. 

 

Interesantno je da je miniran teritorij Turske koji po karti britanskog obavještajca iz 1919. godine, kapetana Noela, treba postati dio kurdske države


S početkom rata u Siriji nekoliko miliona izbjeglica, ukupan broj doseže do devet miliona, ulazi u Tursku i mijenja u potpunosti demografsku sliku upravo ovog područja koji je Noel nacrtao davne 1919. godine. Turska vojska oslabljena čistkama, a onda i poslušnima iz 2016. godine, pokušava povratiti staru snagu.


 
karta-turska-minirana-podrucja
Karta predstavlja minirana područja i broj mina postavljenih na svakom od njih


Organizacija Milli Goruš (Nacionalni pogled), koju je stvorio Erdoganov mentor prof. dr. Necmettin Erbakan, upozoravao je još krajem devedesetih da predstavnici velikih cionističkih organizacija uspostavljaju kontakt sa Erdoganom. Erbakan je javno prozivao Erdogana da je promijenio dres kada je pristao da bude kopredsjedavajući odbora koji upravlja projektom „Veliki Bliski istok“. 


Erdoganov odlazak na služenje zatvorske kazne zbog recitovanja jedne pjesme svi su okarakterisali kao početak političke kampanje jedne nove stranke koju će on voditi. Erdogan je morao znati da svaka nestabilnost i rat u Siriji dovode Tursku u direktnu opasnost. Rat u Siriji je izazvan da bi se podijelila zemlja i stvorila Kurdska država, što se i dogodilo. Vlada u Damasku ne vlada polovinom svoje teritorije. Ne samo da nije brinuo za teritorijalnim integritetom Sirije, već je dozvolio i da bjelosvetski ološ preko turskih granica ulazi u Siriju i ratuje protiv nje. 

 

Erdogan je morao znati da svaka nestabilnost i rat u Siriji dovode Tursku u direktnu opasnost. Rat u Siriji je izazvan da bi se podijelila zemlja i stvorila Kurdska država, što se i dogodilo


Pokušaj da bude veći Arap od Arapa i nametne se kao lider muslimanskog svjeta nije mu prošao. Od velike brige za Palestincima, Čečenima i Bošnjacima jedino Izrael, Rusija i Srbija profitiraju. 


Kada političke elite rade protiv svoje zemlje, dužnost vojske je da to zaustavi ako ne postoji drugi način. Bez države nema slobode! 


U turskoj vojsci među pašama (generalima) postoji visoka svijest o ovom problemu. Ataturkov duh je živ! Pitanje je dana kada će jedan paša reći nešto što je Turcima veoma dobro poznato: „Ordu, goreve“! (Vojsko, na zadatak!).

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook