NOVI, ŠIRI ILI VELIKI BLISKI ISTOK

Počela je završna faza stvaranja kurdske države (II): Trećina koja nedostaje prostire se na teritoriji današnje Turske

Front30.10.23, 21:56h

Počela je završna faza stvaranja kurdske države (II): Trećina koja nedostaje prostire se na teritoriji današnje Turske
Formiranje Kurdistana je u završnoj fazi. Njegova mapa koja datira još od kapetana Noela izlazi na more na teritoriji današnje Turske. Ali treba imati na umu da je historija zabilježila turskog vojnika kao plemenitog u miru i nepobjedivog u ratu!

 

 

Piše: Fikret MEHOVIĆ (doktorant na FPN UNSA, Sigurnosne i mirovne studije)

 

Britanski obavještajac kapetan Edward William Charles Noel 1919. godine nacrtao je prvu kartu teritorije koja bi trebala postati nezavisna država svih Kurda. Noel je dugo godina radio na području Bliskog istoka i poznavao je jezike i običaje tamošnjih naroda. Njegov zadatak svakako je bio da napravi etničku kartu tog područja. Međutim od 1919. do danas ta karta je bila u sporom nastajanju i trenutno njezine dvije trećine de facto postoje na terenu. Trećina koja nedostaje je teritorija koja se nalazi u današnjoj Turskoj. 

 


kurdistan-karta
Zelena površina predstavlja kartu Kurdistana


Mustafa Kemal Ataturk je uspio napraviti jedan civilizacijski zaokret i okrenuo je Tursku prema zapadu s ciljem da stvori naprednu i modernu državu. U vrijeme stvaranja moderne Turske Bliski istok je prolazio period raspadanja Osmanske države, velikim igrama kolonizatora kroz stvaranje novih država i potpunom zaostajanju u svim oblastima. Kao osmanlijski visoki oficir Ataturk je prošao sva ratišta od Libije do Iraka i shvatio planove kolonizatora. Ataturk je nazvao Bliski istok bezizlaznom močvarom koja nikada ne može biti domovina Turaka. 


Mirovnim sporazumom iz Lozane u Švicarskom koji je potpisan 24. 07. 1923. godine Republika Turska je dobila međunarodno priznanje i današnje granice. Ovo je najvažniji sporazum u historiji moderne Turske. Turska se nalazi na veoma bitnom geostrateškom prostoru. Ona kontrolira morski tjesnac Dardaneli i Bosforski moreuz koji spaja morske puteve iz Crnog mora i Azovskog mora prema Sredozemnom moru. Kao NATO članica ustupila je svoju teritoriju za pripremanje i izvođenje raznih operacija tokom Hladnog rata, Prvog i Drugog Zaljevskog rata i Globalnog rata protiv terora na Bliskom istoku predvođene SAD. Turska je uvijek bila jaka i pouzdana NATO članica.


Mirovni sporazum iz Lozane je sporazum o kojem se najviše govorilo i diskutiralo u Turskoj. Razlog tome je da veliki broj turskih historičara tvrde da postoje tajni članci mirovnog sporazuma iz Lozane kao i njezin krajnji rok. Teorije o tajnim člancima uglavnom se odnose na trenutne granice Republike Turske kao i o njezinoj kontroli nad morskim tjesnacima. 


Međutim, kada je Papa Francis posjetio Irak u martu 2021. godine, u njegovu čast vlasti Sjevernog Iraka su izradile poštansku markicu koja sadrži kartu Kurdistana koju je još britanski kapetan davne 1919. godine nacrtao. Kao vjerski lider i čovjek mira navodno ni sam Papa nije nikada dobio objašnjenje zašto je to urađeno na taj način. 


Bivši američki predsjednik Trump je još 2019. godine najavio uništenje turske ekonomije. Turska lira od tada je u velikom padu, dok inflacija u Turskoj stalno raste. Turska vojska se još uvijek oporavlja od događaja iz 2016. godine uzrokovanih velikim i opravdanim čistkama u vojsci. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je najavio da će ovo biti „dug i težak rat koji će promjeniti Bliski istok“. 


Formiranje Kurdistana je u završnoj fazi. Njegova mapa koja datira još od kapetana Noela izlazi na more na teritoriji današnje Turske. Ali treba imati na umu da je historija zabilježila turskog vojnika kao plemenitog u miru i nepobjedivog u ratu!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook