novi, širi ili veliki bliski istok

Počela je završna faza stvaranja kurdske države... Hamas je uvijek bio samo 'korisni idiot'!

Front27.10.23, 12:59h

Počela je završna faza stvaranja kurdske države... Hamas je uvijek bio samo 'korisni idiot'!
Ono što stoji na putu dovršavanja kurdske države i Velikog Izraela je uklanjanje dvije ruske vojne baze u Siriji. Siguran sam da će se ovo pitanje riješiti preko ukrajinske teritorije

 

 

 

Piše: Fikret MEHOVIĆ (doktorant na FPN UNSA, Sigurnosne i mirovne studije)                                            


Sun Tzu, kineski vojni strateg i general, je rekao: "Špijuni su najvažniji element u ratu, jer o njima ovisi sposobnost kretanja vojske". Obavještajne mogućnosti u odbrani i vođenju vanjske politike kroz širenje ekonomskog i kulturnog utjecaja su veoma bitne. O odnosu prema neprijatelju Sun Tzu poručuje da "dobar general pokreće neprijatelja i ne dozvoljava da neprijatelj pokreće njega". 


Tako je i bilo kada je teroristička organizacija Hamas, koja je uvijek bila samo "korisni idiot" za sve snage koje su bile protiv uspostavljanja bilo kakve palestinske države, pokrenula svoj napad na Izrael. 


Condoleezza Rice, osoba koja je vodila američku vanjsku politiku, još je 2006. godine najavila stvaranje "Novog Bliskog istoka". Ponekad se spominje i naziv "Veliki Bliski istok" pa čak i "Širi Bliski istok". 


Turska opozicija kritikuje predsjednika Erdogana jer je 2004. godine za vrijeme američkog predsjednika Busha bio izabran za potpredsjednika projekta "Veliki Bliski istok". Mnogi smatraju da je od tada krenula njegova uzlazna putanja u politici, iako po nekim kartama projekat "Veliki Bliski istok" obuhvata teritorije istočne i južne Turske. Ovaj projektat se sastojao od stvaranja većeg broja manjih država i te bi granice uglavnom bile povezane s krvnim i vjersko-plemenskim vezama. 

 

Condoleezza Rice, osoba koja je vodila američku vanjsku politiku, još je 2006. godine najavila stvaranje "Novog Bliskog istoka". Ponekad se spominje i naziv "Veliki Bliski istok" pa čak i "Širi Bliski istok"


Analizirajući taj proces vidimo da je Irak podijeljen na tri djela u skladu s krvnim i vjersko-plemenskim vezama, dok je podjela Sirije već u zadnjoj fazi. Liban je praktički nebitan jer je već odavno u statusu propale zemlje. 


Condoleezza nije nagovjestila da će se stvoriti i države za narode koji je prije nisu imali. Kurdistan de facto postoji. Na teritoriji koju kontrolira uspostavio je sve tri grane vlasti i efikasno sprovodi svoju vlast. Jedino mu je ostalo međunarodno priznanje i štampanje svoje valute. 


Kurdistansku vojsku obučava i oprema SAD čak i naoružanjem koje neke članice NATO vojnog saveza ne mogu ni kupiti. S ciljem zaštite zračnog prostora iznad kurdske teritorije u Siriji, SAD su više puta obarale turske bespilotne letjelice i time sprečavale borbu Turske protiv kurdskih terorista. Predsjednik SAD-a Joe Biden je naglasio da će SAD štititi zračni prostor na teritoriji gdje Kurdi žive u Siriji. 


Kurdi kontroliraju 35% sirijske teritorije. To je prostor koji sadrži najveće količine pitke vode i plodne zemlje u Siriji. Također nalazišta gasa i nafte se nalaze upravo na prostoru koji Kurdi kontroliraju. 

 

Vidimo da je Irak podijeljen na tri djela u skladu s krvnim i vjersko-plemenskim vezama, dok je podjela Sirije već u zadnjoj fazi. Liban je praktički nebitan jer je već odavno u statusu propale zemlje


Što se tiče Iraka, Kurdi su imali autonomiju još od 1970. godine. Poslije Zaljevskog rata, SAD su uspostavile zonu zabrane letenja koja je pokrivala sjeverni Irak, tačnije irački Kurdistan. Premda su sjever Sirije i sjever Iraka dvije teritorije koje se graniče, ispostavlja se da Kurdi kontroliraju cijelovitu teritoriju veličine jednog Iraka. 


Premda popisi stanovništva nisu rađeni, a i oni koji postoje nisu pouzdani, pretpostavlja se da na Bliskom istoku živi između 30 i 45 miliona Kurda. Kurdi su podijeljeni na četiri države, ali imaju kompaktnu cijelinu. Još bitnije je da Kurdi prvi put u svojoj dugoj historiji imaju veoma jakog saveznika koji im je sve ovo omogućio. 


Historičari na Bliskom istoku veoma dobro znaju planove za granice koje su još francusko-britanski kolonizatori spominjali. Stvaranje Velikog Izraela koji će se prostirati od Turske do Egipta nije tajna. U Izraelu trenutno živi skoro deset miliona ljudi. Vojna i ekonomska moć koju Izrael posjeduje, kao i moć cionizma, omogućavaju Izraelu da se širi na tuđe teritorije. 


Granice Turske i Irana su u pitanju. U Iranu živi preko 15 miliona Azera, dok ih u Azerbejdžanu ima malo preko 9 miliona. Zbližavanje i značajna vojna pomoć kojom je Azerbejdžan uspio ostvariti vojne pobjede u sukobima sa Armenima prije svega idu Izraelu, a onda Turskoj. Izraelske službe imaju dugogodišnja iskustva u iskorištavanju manjinskih naroda za svoje interese. Iran kao jedina prijetnja Izraelu na Bliskom istoku ima mnogo unutrašnjih slabosti koje Izrael efikasno koristi. To su prije svega Kurdi i Azeri, a onda milioni mladih i nezadovoljnh ljudi.

 

Historičari na Bliskom istoku veoma dobro znaju planove za granice koje su još francusko-britanski kolonizatori spominjali. Stvaranje Velikog Izraela koji će se prostirati od Turske do Egipta nije tajna


Rusija ima dvije vojne baze u Siriji i obje se nalaze na Mediteranskoj obali, Hmeimim i Tartus. Bašar al-Asad je ostao na vlasti zahvaljujući ruskoj vojsci, a u politici uvijek postoji quid-pro-quo (nešto za nešto). Al-Asad nema kontrolu nad polovinom svoje zemlje. Rusija je instalirala najnaprednije vojne sisteme koje posjeduje u svoje dvije baze u Siriji. 


U vanjskoj politici zemlje se vode samo svojim interesima. Tako je potpuno prihvatljivo da dvije zemlje na jednom geografskom prostoru surađuju, dok su na potpuno drugom geografskom prostoru neprijatelji. Najbolji primjer su Turska i Rusija. Dok u Ukrajini Turska i Rusija uspješno surađuju, također u Bosni i Hercegovini one uspješno surađuju pokušavajući izvršiti kiprizaciju države i čine sve na štetu njezinog europskog puta, one su na suprotnim stranama u Siriji. Turski vojni avioni ne mogu ući u zračni prostor Sirije jer im ruski, a odskora i američki, nedozvoljavaju. Izrael redovno bombarduje sirijsku teritoriju bez ikakvih opstrukcija od strane Rusije. 


Ono što stoji na putu dovršavanja kurdske države i Velikog Izraela je uklanjanje dvije ruske vojne baze u Siriji. Siguran sam da će se ovo pitanje riješiti preko ukrajinske teritorije. Rusija nema problem sa stvaranje Kurdistana kao ni s Velikim Izraelom, iako bi tim činom bila potpuno izbačena sa Bliskog istoka.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook