Jednostavan recept za ukusnu slasticu

Probajte bosanske palačinke protiv prehlade i gripe

Lifestyle04.01.17, 13:19h

Probajte bosanske palačinke protiv prehlade i gripe
Ovo voće se koristi i kao čistač organizma i organa za varenje od štetnih i otrovnih materija

 

Prevencija protiv prehlade i gripe, narandža, južno voće koje se uzgaja u toplijim krajevima a kod nas je dostupna tokom cijele godine.


Prema novijim istraživanjima, narandža deluje pozitivno na krvne sudove tako što smanjuje zadebljanje krvnih sudova za 30%. Narandža ima osvežavajuće, ali i antioksidantsko dejstvo.


Ovo voće se koristi i kao čistač organizma i organa za varenje od štetnih i otrovnih materija. Englezi preporučuju djeci da svakoga dana pojedu po jednu naradnžu ili popiju sok od jedne narandže. U novije vreme se savjetuje  se kombinacija narandže i crne čokolade radi preventive od bolesti srca i krvnih sudova.


NARANDŽE U PALAČINKAMA

 

palacinke-s-narandzama


Sastojci:


Tečna čokolada 300g
Narandža 1kg
Mljeveni orasi 200g
Brašno pšenično 250g
Mlijeko 2dl
Jaja 2  kom
Šećer sitni 1 kašikica
Maslinovo ulje 1 dl


Priprema:


Napraviti cijeđeni sok od narandže. U dublju posudu umutiti jaja, mlijeko, maslinovo ulje i šećer, zatim dodati cijeđeni sok od narandže pa sve zajedno umutiti. U posudu polako dodavati pšenično brašno i miješati da se sastojci sjedine i  dobije željena gustoća mase za palačinke.


Palačinke zatim peći na laganijoj vatri sa obje strane, puniti sa mljevenim orasima, zarolati i preliti tečnom čokoladom.


Prijatno, želi vam Klub ljubitelja palačinaka!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook