VIDEO/ NE PROPUSTITE 'PO SPISKU ' NA HAYAT TV U 18.05 SATI

Prijeti li nam ove jeseni najezda glodara?

Mediji21.11.12, 17:00h

Prijeti li najezda glodara? Kakve bolesti nam mogu prenijeti? Zašto se Zavod za javno zdravstvo oglušuje o ovaj problem?

najezda glodaraJesenje deratizacije u Kantonu Sarajevo očigledno neće biti. Ovog puta problem nije novac, jer je osiguran iz budžeta za jesenju deratizaciju. Problemi su pravne prirode zbog međusobnih žalbi konkurentskih firmi koje su se javile na tender Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zbog ovakve situacije najviše će ispaštati građani koji strepe za svoje zdravlje i strahuju od glodara što se razmnožavaju velikom brzinom i iz riječnih korita i šipražja uvlače u njihove domove. Deratizacija javnih površina, poput korita rijeka, deponija smeća, šahtova i parkova vrši se dva puta godišnje, na proljeće i na jesen, a u Sarajevskom kantonu situacija je već alarmantna.

Ovo je ozbiljan posao, jer se rukuje otrovima i koje nakon određenog vremena treba pokupiti. Sve to treba uraditi na površini od 205 km vodotoka, otvoriti 5.600 šahtova, pa onda sve to provjeriti. Jesenja deratizacija može se provesti do 30. novembra. I sa svim ovim nije bilo problema ranije, ali građani se sada žale na pacove i žohare u svojim domovima čije razmnožavanje je pospješila ovogodišnja velika suša. Ni pacovi nisu manje štetočine. Oni neće dirati ništa na čemu osjete čovjekov miris, pa i ako je riječ o mamcima. Hrana ih privlači, često i sve ono što nađu "pod zubima". Imajmo na umu da se gosti vraćaju tamo gdje im je lijepo.

Ne propustite danas talk show "Po spisku" koji je u programu Hayat TV-a u 18:05 sati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook