Sarajevo European Open

Nove medalje za bh. džudiste: Vučureviću srebro, Hebibu bronza

Sport27.10.24, 20:41h

Nove medalje za bh. džudiste: Vučureviću srebro, Hebibu bronza
Džudo savez Bosne i Hercegovine i ovoga puta se pokazao kao odličan tehnički organizator i zaradio visoke ocjene Evropske džudo unije

 

 

Bosanskohercegovački džudisti drugog takmičarskog dana na Sarajevo European Openu osvojili su dvije medalje, jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju, a ukupno četiri ako im se pridodaju odličja kojim su u subotu okitile Aleksandra Samardžić (zlato) i Lana Bjelica (bronza). 


Nakon odličnih nastupa u preliminarnim borbama, u finalu kategorije do 90 kilograma Božidar Vučurević morao se zadovoljiti srebrenom medaljom, iako je odlično otvorio borbu protiv srbijanskog reprezentativca Boška Borenovića i poveo nakon Waza-arija. Uprkos činjenici da mu je izmaklo zlato, prva medalja na jednom kontinentalnom Openu sigurno je razlog za zadovoljstvo Vučurevića i njegovog trenera Mitra Mrdić.  


U istoj konkurenciji u kojoj je Vučurević osvojio srebro, Toni Miletić, bh. džudista koji trenutno zauzima 80. poziciju na svjetskoj ranglisti, poražen je u Golden scoreu od reprezentativca Srbije Islama Sogenova.

 

mustafa-hebib6-european-open-2024


Četvrtu medalju Bosni i Hercegovini na Sarajevo European Openu donio je Mustafa Hebib u kategoriji do 81 kilograma, i to trijumfom protiv mađarskog predstavnika Totha Botonda. Za 22-godišnjeg Hebiba ovo je bila druga medalja na jednom kontinentalnom Openu.


Broj osvojenih odličja bh. judoka mogao je biti i veći, no Lejla Karić nije uspjela pobijediti Nikolinu Nišavić iz Srbije u kategoriji do 52 kilograma.


Džudo savez Bosne i Hercegovine i ovoga puta se pokazao kao odličan tehnički organizator i zaradio visoke ocjene Evropske džudo unije, zbog čega i nije čudo da je u ovoj kalendarskoj godini bio domaćin nekoliko velikih takmičenja, a izvjesno je da će ih biti i u 2025. godini.


Na kraju vrijedi naglasiti da su zapažene rezultate na Evropskom kupu za kadete koji se održava u slovenskom Kopru zapažene rezultati ostvarili mladi bh. džudisti, gdje su osvojili četiri bronze. Medaljama su se okitili Petra Čuljak, Ramiz Pašić, Imran Gušić i Nikola Lubura.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook