Tužilaštvo formiralo predmet

Izborne prevare u Brčkom: Uhapšeno više osoba, za sada četiri u pritvoru

Front22.10.24, 17:28h

Izborne prevare u Brčkom: Uhapšeno više osoba, za sada četiri u pritvoru
"Ukupno četiri osobe se trenutno nalaze u pritvoru, a daljnja istraga će pokazati hoće li biti još osumnjičenih, te eventualnih sličnih mjera za obezbjeđenje prisustva", kaže Mujkanović

 


Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zbog osnovane sumnje u predizborne i izborne nezakonitosti i uticaj na volju birača na izborima 6. oktobra, do sada je podiglo jednu optužnicu koja obuhvata pet osoba, od koji su četiri trenutno u pritvoru, potvrđeno je novinarima iz Tužilaštva Distrikta.


"Kao rezultat tih aktivnosti je lišavanje slobode više osumnjičenih i pokretanje istrage zbog sumnje da su izvršili ozbiljna krivična djela iz krivičnog zakona Distrikta. Trenutno se po pravosnažnim odlukama sudova u Brčko distriktu BiH u pritvoru nalazi jedna osoba, a prema odluci Osnovnog suda su u pritvoru još tri osobe i postupak žalbi na odluke o pritvoru je u toku", rekao je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.


Dodao da je istraga po tom, za sada jednom predmetu, još u toku.


"Ukupno četiri osobe se trenutno nalaze u pritvoru, a daljnja istraga će pokazati hoće li biti još osumnjičenih, te eventualnih sličnih mjera za obezbjeđenje prisustva", kaže Mujkanović, dodajući da navedena istraga ima prioritet te da će biti učinjeni maksimalni napori kako bi se do tužilačke odluke došlo čim prije, prenosi Raport.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook