Predsjednica Evropske komisije

Ursula von der Leyen kreće na balkansku turneju: Prva stanica Tirana

Hronika22.10.24, 18:33h

Ursula von der Leyen kreće na balkansku turneju: Prva stanica Tirana
U četvrtak stiže u Jablanicu, u BiH, kako bi posjetila područja pogođena nedavnim poplavama u zemlji. U petak ujutro će boraviti u Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH

 

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sutra započinje četverodnevnu posjetu zapadnom Balkanu, gdje će se sastati sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore, što će biti prilika da razgovaraju o napretku partnera sa zapadnog Balkana na evropskom putu, kao i Planu rasta EU-a vrijednom šest milijardi eura.

 

Predsjednica će prvo posjetiti Tiranu, gdje će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom. Planirano je i njeno obraćanje na ceremoniji početka akademske godine na kampusu Evropskog koledža u Tirani. U četvrtak, predsjednica će se u Tirani sastati i sa Bajramom Begajem, predsjednikom Albanije.

 

Istog jutra otputovat će u Skoplje, gdje će se sastati sa premijerom Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsjednicom Gordanom Šiljanovskom-Davkovom.

 

Kasnije tokom dana, predsjednica von der Leyen odlazi za Jablanicu, u Bosni i Hercegovini, kako bi posjetila područja pogođena nedavnim poplavama u zemlji. U petak ujutro će boraviti u Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

 

Kasnije će predsjednica otputovati za Beograd na planirane sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

 

Predsjednica von der Leyen u subotu će boraviti u Prištini, gdje će se sastati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

 

Svoje putovanje u region zaključit će u Podgorici, gdje će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

 

Predsjednica će tokom svih svojih posjeta održavati konferencije za novinare, a prenosit će ih EbS.

 

Ovogodišnja posjeta slijedi prošlogodišnju kao i više drugih prigoda u kojima je predsjednica isticala značaj regiona za Evropsku uniju, uključujući i nedavno na samitu Berlinskog procesa i Bledskom strateškom forumu, saopćila je Delegacija EU u BiH. 

 

(FENA/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook