VIDEO/ TAKMIČARSKI DOKUMENTARNI PROGRAM

Posljednji pokušaj rekonstrukcije Titovog veleljepnog broda: Na SFF-u prikazan film 'Galeb'

Kultura18.08.24, 20:04h

Posljednji pokušaj rekonstrukcije Titovog veleljepnog broda: Na SFF-u prikazan film 'Galeb'
Možda se u Jugoslaviji nije tako dobro živjelo, ali 'Galeb' simbolizira nešto što se zaista dogodilo i što je bilo dobro. 'Galeb' je trebao značiti puno više za nas - kaže autor

 

 

 

Hrvatski film 'Galeb' autora Davida Lušičića, koji govori o posljednjem pokušaju rekonstrukcije broda predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, danas je premijerno prikazan na 30. Sarajevo Film Festivalu u okviru Takmičarskog dokumentarnog programa.


Brod 'Galeb', kojim se Tito koristio od 1950-ih do 1980. godine, odigrao je presudnu ulogu u promovisanju pokreta nesvrstanih i ideje mira između istočnog i zapadnog bloka za vrijeme Hladnog rata.


Lušičić je kazao u razgovoru za Fenu da film pruža uvid u jedinstvenu svakodnevnicu mornarskog života kroz svjedočanstvo oficira s njegovog posljednjeg putovanja.


- To je kratki film od 30 minuta koji prati rekonstrukciju broda koja se upravo događa u Rijeci, dok nam oficir priča kako je zaista bilo živjeti na 'Galebu', doživljavajući atmosferu koja simbolizira i vrijeme u kojem se živjelo, kao i ideju spajanja istoka i zapada i pokušaja stvaranja mira, nečega za šta je 'Galeb' i trebao da služi, a što se nije dogodilo - kazao je.

 

film-galeb


Lušičić je poručio da je glavna poruka tog filma da se svaka tranzicija ne mora doživljavati kroz potpunu destrukciju onoga što je nekada bilo.


- Destrukcija se uvijek bazira na krajnjim mišljenjima da li je nešto bilo ekstremno pozitivno  ili negativno. Stvari nisu nikada niti pozitivne niti negativne - kazao je.


Smatra da je utopija zaista postojala na tom brodu.


- Možda se u Jugoslaviji nije tako dobro živjelo, ali 'Galeb' simbolizira nešto što se zaista dogodilo i što je bilo dobro. 'Galeb' je trebao značiti puno više za nas - zaključio je.  


U filmu, dok autor prati prizore izvođenja radova na brodu 'Galeb', u blizini brodogradilišta lokalno stanovništvo završava karnevalski obred simboličnim spaljivanjem mesopusta, lutke čije spaljivanje simbolizuje kraj zime i uništenje zla za koje vjeruju da je oblikovalo njihovu prošlost.

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook