u blizini Vijećnice

Otkrivena ploča: Evropska filmska akademija sarajevsku Baščaršiju proglasila Blagom evropske filmske kulture!

Kultura18.08.24, 15:26h

Otkrivena ploča: Evropska filmska akademija sarajevsku Baščaršiju proglasila Blagom evropske filmske kulture!
Na ovaj način potvrđen je status i kontinuitet bosanskohercegovačke kinematografije kao dijela evropskog kulturnog i filmskog naslijeđa

 


U neposrednoj blizini sarajevske Vijećnice, uz prisustvo predstavnika Udruženja filmskih radnika, domaćih i inostranih filmskih radnika, predstavnika Evropske filmske akademije, Sarajevo Film Festivala, te predstavnika domaće vlasti i sponzora projekta, svečano je otkrivena ploča kojom Evropska filmska akademija obilježava mjesta od historijskog značaja za evropsku kinematografiju. 


Na ovaj način potvrđen je status i kontinuitet bosanskohercegovačke kinematografije kao dijela evropskog kulturnog i filmskog naslijeđa.


Prisutnim su se obratili gospodin Matthijs Wouter Knol ispred Evropske filmske akademije, gospođa Elma Tataragić, potpredsjednica Udruženja filmskih radnika, te gospodin Kenan Magoda, ministar kulture Kantona Sarajevo.

 

ploca-bascarsija-filmsko-blago


Na području sarajevske Baščaršije je snimano više od 40 filmova, kako bosanskohercegovačke, tako i stranih filmskih produkcija. Neki od prvih, ali i neki od najznačajnijih domaćih filmova sadrže scene snimane na Baščaršiji.


Status filmskog blaga će itekako doprinijeti promociji Baščaršije, grada Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine, učiniti nas vidljivim za inostrane filmske produkcije, ali i turiste, te doprinijeti očuvanju Baščaršije. Potrebno je istaknuti da je značaj snimanja stranih produkcija u našoj zemlji, osim investiranja novca u BiH, i taj da na taj način osiguravamo radne angažmane domaćim filmskim radnicima, što je u ovim teškim vremenima za bh. kinematografiju od iznimne važnosti.


Projekat su podržali Kanton Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a pokrovitelj projekta je Telemach BH. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook