VIDEO/ komična drama za otvorenje

Potraga za nasljedstvom pretvara se u nešto drugo: Filmom 'Nakon ljeta' Danisa Tanovića počeo 30. SFF

Kultura16.08.24, 20:55h

Potraga za nasljedstvom pretvara se u nešto drugo: Filmom 'Nakon ljeta' Danisa Tanovića počeo 30. SFF
Reditelj filma Danis Tajnović rekao je večeras kako premijera njegovog novog filma predstavlja pravu proslavu 30. godišnjice Sarajevo Film Festivala

 

 

Ekipa filma "Nakon ljeta" bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića prošla je crvenim tepihom, otvarajući tako ovogodišnje 30. jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). 


"Nakon ljeta" komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

 


Reditelj filma Danis Tajnović rekao je večeras kako premijera njegovog novog filma predstavlja pravu proslavu 30. godišnjice Sarajevo Film Festivala. Govorio je i o samom procesu nastanka filma, o odabiru glumaca. 


"Volim da miješam glumce iz regije, bilo je divno, zanimljivo i nadam se da će ljudi uživati u filmu", rekao je Tanović.  


Upitan o čestitki koju bi uputio Sarajevo Film Festivalu povodom tridesete godišnjice, Tanović je kratko rekao: "Da samo nastave ovako, sve što rade, super rade.  


Anja Matković, glumica i koscenaristica filma, izjavila je kako je za nju izuzetna čast predstaviti film u Sarajevu.  


"Iznimna čast, oduševljena sam, presretna", kazala je.


Film bi publika trebala voljeti zato što je to, kako je kazala, jedna mediteranska priča sa puno emocije i humora.  "Mislim da smo svi željni nekih ovakvih priča".
 

Glavni glumac u filmu "Nakon ljeta" Uliks Fehmiu rekao je kako se radi o jednom vrlo lijepom i nježnom scenariju, i da ga je upravo to, pored rada sa Tanovićem i Matković, privuklo da bude dio ovog ostvarenja. 


"Ali, za mene je uvijek veliko zadovoljstvo doći u Sarajevo, bez obzira na povod", kazao je Fehmiu. 


Film „Nakon ljeta“ nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).


Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi. Scenarij potpisuju Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Danis Tanović. Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, scenografkinja Veronika Radman, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Dubravka Skvrce, a majstorica maske Silvija Bradica.


Producenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.


Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Rumunjskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Slovenskog filmskog centra  i Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe za razvoj projekta te u koprodukciji sa BH Telecomom.


Na ovogodišnjem jubilarnom 30. Sarajevo Film Festivalu publika će do 23. augusta imati priliku pogledati nešto više od 250 ostvarenja iz 70 zemalja iz različitih žanrova filmske umjetnosti.

 

(BHRT/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook