Bilo bi sjajno

Priča se po kuloarima: Mogu li Al Pacino ili Tom Hanks biti iznenađenje SFF-a?

Kultura16.08.24, 10:13h

Priča se po kuloarima: Mogu li Al Pacino ili Tom Hanks biti iznenađenje SFF-a?
Sve zvijezde na SFF došle su uglavnom kao gosti iznenađenja, informacije o njihovom dolasku čuvane su do posljednjih minuta, što je uvijek ostavljalo prostora za razmišljanje i nagađanje ko je sljedeći koga ćemo gledati na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

 

 

Trideseto, jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) počinje 16. augusta projekcijom filma "Nakon ljeta" oskarovca Danisa Tanovića, a za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima - igrani, dokumentarni, kratki studentski film do 23. augusta, ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri će filma biti prikazana izvan konkurencije, piše Faktor.


Crvenim tepihom / ćilimom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u protekle tri decenije defilovali su velikani poput Roberta De Nira, Morgana Freemana, Angeline Jolie, Breda Pitta, Mickeyja Rourkea, Kevina Spaceyja, Daniela Craiga, Bona Voxa…

 

Upravo njihovim dolascima Sarajevo Film Festival nije bio samo regionalnog karaktera, postao je svjetski događaj o kojem pišu mediji iz svakog ćoška planete Zemlje.

 

Tako je i Sarajevo postajalo sve poželjnija turistička destinacija zbog čega je tokom festivala nemoguće pronaći slobodan krevet. Svi smještajni kapaciteti su popunjeni.


Sve zvijezde na SFF došle su uglavnom kao gosti iznenađenja, informacije o njihovom dolasku čuvane su do posljednjih minuta, što je uvijek ostavljalo prostora za razmišljanje i nagađanje ko je sljedeći koga ćemo gledati na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.


Poznato je da će ove godine doći holivudska glumica Meg Ryan kojoj će biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njen izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Ryan će također održati masterclass koji će moderirati nagrađivani bh. reditelj Danis Tanović 20. augusta s početkom u 10 sati. 


Publika će je moći vidjeti isti dan u ljetnom kinu gdje će u okviru Open air programa biti prikazan film "Imaš poštu" u kojem Ryan glumi. Interesantno je da u istom filmu igra njen slavni kolega Tom Hanks i ostaje nada da će baš on biti gost iznenađenja.


No po kuloarima se priča da bi zapravo na ovogodišnji SFF mogao stići veliki Al Pacino. Ako se to obistini, SFF je onda premašio sam sebe. Dolazak holivudskih glumaca skupo košta, ali naši glumci, reditelji i producenti imaju mnoge od njih među prijateljima, zato su čuda moguća. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook