VIDEO/ VLAISAVLJEVIĆ UOČI 30. SFF-A

Praznik filmske umjetnosti počinje sutra, nadam se da će crvenim tepihom šetati mnogo više vrhunskih filmaša, a manje ličnosti iz svijeta politike

Kultura15.08.24, 10:35h

Praznik filmske umjetnosti počinje sutra, nadam se da će crvenim tepihom šetati mnogo više vrhunskih filmaša, a manje ličnosti iz svijeta politike
Građani Federacije BiH u narednim festivalskim danima uvidjet će kako Sarajevo postaje metropola. SFF donosi i nove projekte – rekla je Vlaisavljević

 

 


Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević uvjerena je da će ove godine jubilarni 30. SFF predstaviti Federaciju kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu u najboljem svijetlu i učiniti je praznikom filmske umjetnosti za cijeli grad, državu i region.


Istaknula je da će građani Federacije BiH u narednih osam dana imati priliku pogledati više od 250 filmova iz cijelog svijeta i to 57 premijerno prikazanih iz regije u četiri selekcije takmičarskih programa koji čine da Festival od sutra bude mjesto gdje najšira publika, kao i filmska struka mogu dobiti punu sliku filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.


Festival već godinama uživa veliku podršku Vlade Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva kulture i sporta, koje je dom Fondacije za kinematografiju, kao i drugih fondacija koje podržavaju kulturu i umjetnost.


- Čast nam je što i ove godine pružamo podršku aktivnostima SFF-a. Čestitam na organizaciji vrijednom timu na čelu sa direktorom Jovanom Marjanovićem, koji su učinili da ovo bude događaj koji diže ljestvicu svima onima koji žele da se bave filmskom industrijom – kazala je Vlaisavljević Feni.  

 


Uoči početka SFF- a osvrnula se i na rad bivšeg direktora SFF-a Mire Purivatre za kojeg je imala samo riječi hvale. Istakla je kako je Purivatra sa svojim timom proteklih godina podigao Festival na nivo na kojem SFF-u mogu pozavidjeti mnogi drugi festivali s dužom tradicijom.


Zbog toga i Vlada FBiH godinama prepoznaje rad umjetnika, filmskih radnika koji svoju djelatnost obavljaju na području Federacije BiH i svoj posao rade kvalitetno.


- Zato danas direktor SFF-a Jovan Marjanović sa svojom ekipom može biti sretan i ponosan što baš oni obilježavaju jubilej od 30 godina festivala koji će vjerujem i ove godine predstaviti Federaciju BiH kao i cijelu BiH u najboljem svijetlu. Građani Federacije BiH u narednim festivalskim danima uvidjet će kako Sarajevo postaje metropola. SFF donosi i nove projekte – rekla je Vlaisavljević.


Nada se da će od sutra pa do kraja festivala, 23. augusta, crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta šetati mnogo više vrhunskih filmaša, a manje ličnosti iz svijeta politike.


Zadovoljstvo joj pričinjava što će ovogodišnji festival sutra biti otvoren prikazivanjem filma „Nakon ljeta“ bh. oskarovca Danisa Tanovića, koji će ljubitelji filmske umjetnosti moći pogledati u Narodnom pozorištu, te ljetnim kinima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.


Tanović će i moderirati masterclass sa poznatom holivudskom glumicom Meg Ryan koja će u znak priznanja za njezin izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti dobiti priznanje Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook