15. augusta u 9:00h

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH bi se mogla ugasiti, uposlenici pozivaju na protestnu šetnju

Kultura13.08.24, 14:13h

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH bi se mogla ugasiti, uposlenici pozivaju na protestnu šetnju
- Gubitak ove institucije bi značio ne samo uništenje vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i ozbiljan udarac na akademsku i kulturnu zajednicu koja se oslanja na ove resurse za svoj napredak - upozoravaju uposleni

 

 

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) pozivaju građane na protestnu šetnju planiranu za 15. august, u 9:00h, kako bi skrenuli pažnju na ozbiljne probleme s kojima se ova institucija suočava.

 

Okupljanje će započeti ispred zgrade NUB BiH, odakle će učesnici krenuti prema sjedištima Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te će šetnju završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55h.

 

NUB BiH, osnovana 31. oktobra 1945. godine, preživjela je mnoge izazove, uključujući i ratne strahote, ali danas je suočena s prijetnjom gašenja zbog nedostatka adekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih institucija. Ova biblioteka nije samo skladište knjiga, već ključni oslonac obrazovnog i kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine, pružajući neprocjenjive resurse istraživačima, studentima i široj javnosti.

 

- Gubitak ove institucije bi značio ne samo uništenje vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i ozbiljan udarac na akademsku i kulturnu zajednicu koja se oslanja na ove resurse za svoj napredak - upozoravaju uposleni.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook