Trajat će i do deset dana?

Građani Sarajeva danas ostaju bez plina: Sve su prilike da će danima biti tako

Front13.08.24, 09:23h

Građani Sarajeva danas ostaju bez plina: Sve su prilike da će danima biti tako
Navedena Komisija je 27.6.2024. donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek od početka naredne godine

 

 

Generalni direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva Nedjeljko Elek najavio je za danas isključivanje plina za korisnike u Kantonu Sarajevo, javlja Avaz.

 

- Kako do sastanka do danas nije došlo, a nakon što Vam je ispostavljena faktura za izvršene usluge transporta za juli 2024. godine, a koju ste nam vratili dana 12.08.2024. godime, obavještavamo Vas da će doći do obustave isporuke prirodnog gas dana 13.08.2024.godine u 12 sati pa nadalje, dok se ne iznađu rješenja i zajednički usaglase stavovi o spornim pitanjima oko Ugovora o transportu prirodnog gasa - naveo je Elek.

 

Također, Elek je prihvatio poziv za sastanak s predstavnicima Energoinvesta u narednih sedam do deset dana.

 

Podsjećamo, generalni direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić je ranije obavijestio Ambasade SAD i Velike Britanije, OHR, SIPA-u, OSA-u i premijera FBiH Nermina Nikšića o ovom problemu.

 

Problem je ispao početkom 2024. godine kada je Sarajevo gas iz Istočnog Sarajeva tražio poskupljenje plina. Dogovoreno je tada da umjesto 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je trebala naknadno potvrditi opravdanost te cijene.

 

Navedena Komisija je 27.6.2024. donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek od početka naredne godine.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook