potvrdio helez

Vlast u RS-u ipak popustila, helikopter OS BiH od jutros gasi požar kod Foče

Hronika12.08.24, 09:40h

Vlast u RS-u ipak popustila, helikopter OS BiH od jutros gasi požar kod Foče
I dok su se vatrogasci borili sa vatrenom stihijom, na političkom nivou vodila se nova "drama" oko angažovanja helikoptera MUP-a Srbije kao pomoć u gašenju požara

 

 

 

Na području Foče, tačnije Tjentišta, jučer je izbio požar koji još uvijek nije ugašen. Iz NP Sutjeska su kazali da je vatra zahvatila i ovaj park.

 

I dok su se vatrogasci borili sa vatrenom stihijom, na političkom nivou vodila se nova "drama" oko angažovanja helikoptera MUP-a Srbije kao pomoć u gašenju požara.

 

Lokalna vlast u Foči, ali i visoki zvaničnici RS-a, insistirali su na tome da požar gasi helikopter iz Srbije, dok su ministar odbrane BiH Zukan Helez i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković savjetovali lokalnu vlast da uputi zahtjev za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.

 

Iako se očekivalo da će vlast iz RS-a ustrajati u tome da ne žele da im požare gase helikopteri OS BiH to, kako saznaje Oslobođenje, ipak nije tako.

 

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, potvrdio je  za Oslobođenje da je prvi helikopter Oružanih snaga BiH jutros oko 6:50 poletio prema Tjentištu i trenutno pomaže u gašenju požara.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook