državni ministar

Oglasio se i Helez povodom apela iz RS: Zahtjevi su besmisleni i predstavljaju presedan

Front11.08.24, 19:35h

Oglasio se i Helez povodom apela iz RS: Zahtjevi su besmisleni i predstavljaju presedan
Poručio je Vučiću da uloži napore i ‘’ugasi’’ proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri Oružanih snaga BiH

 

 

Ponovo se od Ministarstva odbrane BiH traži saglasnost za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a R Srbije u svrhu gašenja požara u okolini Foče, bez da se traži angažiranje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe gašenja istog požara, poručio je ministar odbrane BiH Zukan Helez povodom apela iz RS da se angažira helikopter iz Srbije u gašenju požara na Tjentištu.

 

- Zahtjevi i insistiranje da helikopteri susjedne zemlje Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine su besmisleni i predstavljaju presedan. Očigledno Vučićevom režimu u Srbiji i vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego prebaciti pažnju javnosti sa protesta u Srbiji podizanjem međunacionalnih tenzija u BiH - upozorio je ministar Helez.

 

Poručio je Vučiću da uloži napore i ‘’ugasi’’ proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri Oružanih snaga BiH.

 

- Naravno, neću odobriti upotrebu helikoptera MUP R Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Oružane snage BiH su gašenjem požara u Bugojnu, Drvaru, Mostaru i Žepču pokazale da su sposobne i spremne gasiti požar u našoj zemlji. Poručujem lokalnim vlastima u Foči da pokrenu proceduru i zatraže angažman helikoptera Oružanih snaga BiH pri gašenju požara. Oni su u pripravnosti i trenutno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara - jasan je ministar Zukan Helez.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook