Letovi preusmjereni

Blokiran aerodrom u Kelnu: Ekološki aktivisti se doslovno zalijepili za pistu

Hronika24.07.24, 12:43h

Blokiran aerodrom u Kelnu: Ekološki aktivisti se doslovno zalijepili za pistu
Slični protesti planirani su širom Evrope i Sjeverne Amerike, a već je došlo do incidenata u Finskoj i Norveškoj

 

 

Aerodrom u Kelnu, jedan od glavnih njemačkih aerodroma, morao je otkazati sve letove nakon što su se aktivisti za borbu protiv klimatskih promjena zalijepili za pistu. Uprava aerodroma je, u srijedu ujutru, upozorila na ulazak neovlašetenih lica, što je dovelo do ubustave letova. Policija je odmah izašla na teren i uspjela ukloniti nekoliko demonstranata.

 

Desetine dolaznih letova je odloženo ili otkazano, a neki su preusmjereni na aerodrome u Dizeldorfu, Hanu, Nirnbergu i Hanoveru.

 

Iz grupe aktivista za klimatske promjene Posljednja generacija saopćili su da se pet njihovih aktivista zalijepilo za asfalt na pisti, a objavili su i njihove fotografije. Troje od njih pet policija je uspjela skloniti.

 

Grupa želi da njemačka vlada slijedi globalni sporazum o korištenju nafte, gasa i uglja do 2030. godine, a saopćili su i da su "slični mirni, građanski protesti na aerodromima" planirani širom Evrope i Sjeverne Amerike.

 

U Finskoj su demonstranti blokirali sigurnosne kapije na aerodromu u Helsinkiju, a troje aktivista je razbilo ogradu na glavnom aerodromu Gardermoen u norveškom Oslu.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook