SPARINA DONOSI OLUJE

Stiže kiša! Ali hoće li stići i osvježenje? Poznati bh. meteorolog pojašnjava šta nas čeka narednih dana...

Hronika15.07.24, 18:19h

Stiže kiša! Ali hoće li stići i osvježenje? Poznati bh. meteorolog pojašnjava šta nas čeka narednih dana...
I dalje nismo ni blizu rekordnih 46,2 stepena. Naime, to je rekord koji je izmjeren u Mostaru 31. jula 1901. godine - ističe meteorolog Robert Krajinović

 

 

 

Toplotni val u Bosni i Hercegovini bi mogao potrajati još neko vrijeme. Meteorolog Bakir Krajinović za Oslobođenje kaže da će i narednih dana biti izuzetno vruće i prilično sparno.  


- Sve to će biti praćeno i nestabilnom atmosferom. U takvim okolnostima česte će biti padavine, posebno u centralnim, sjevernim i istočnim predijaljima naše zemlje. Padavine će se ogledati u pljuskovima praćeni intenzivnim padavinama u većim količinama, znači kiše u vrlo kratkom vremenskom periodu. Vrlo često će te kiše biti praćene grmljavinom, jakim i olujnim vjetrom, pa ponegdje i gradom - kaže on. 


I pored te kiše neće, tvrdi, doći do značajnijeg osvježenja sve do 25. jula.


- Do 25. jula dakle očekujemo izuzetno visoke vrijednosti dnevnih temperatura zraka, ali i tokom večeri. Maksimalne temperature do tada će biti od 34 do 41 stepen. Tako da će biti vruće i sparno uz dodatni rizik lokalnih nepogoda usljed formiranja kumulonimbusnih oblaka, objašnjava on i podvlači da od 25. jula prognozni modeli ukazuju na jedno osvježenje u vidu nižih vrijednosti temperatura zraka.


- Tokom večeri od 25. jula pa sve do kraja prognoznog perioda bit će svežije u odnosu na trenutni period. To se posebno odnosi na ove minimalne temperature, a one maksimalne će biti do 34 do 38 C. I dalje je to dosta visoka vrijednost, i dalje je vruće, ali u odnosu na ove trenutne vrijednosti, ipak je to osvježenje koje svi priželjkujemo - pojašnjava bh. meteorolog.


Dalje navodi da je ljeti sasvim uobičajeno da imamo dug vremenski period ekstremnih temperatura.


- I dalje nismo ni blizu rekordnih 46,2 stepena. Naime, to je rekord koji je izmjeren u Mostaru 31. jula 1901. godine. Zanimljivo da smo u prošloj godini postavili rekord u Zenici sa 41 stepen. Tako da ovo što proživljavamo nije ništa novo. Prije dvije godine i 2012. te 2006. i 2000. godine slične vremenske prilike smo proživljavali u BiH. Samo što je ove godine taj period izuzetno dug - ističe Krajinović.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook