FOTO/ sedam dana festivala

Svečano otvoren 52. Teatarski festival BiH FEDRA u Bugojnu: Za početak izložba grafika Dževada Hoze

Kultura14.07.24, 11:11h

Svečano otvoren 52. Teatarski festival BiH FEDRA u Bugojnu: Za početak izložba grafika Dževada Hoze
Izloženi su reprezentativni radovi Dževada Hoze kao skromna komemoracija velikom umjetniku, koji je preminuo 2020. godine, te kako kaže direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović, "...da mu odamo dužnu počast i da na ovaj način oživimo sjećanje na velikana"

 

 

Bugojno je u subotu, 13. jula, ponovo postao epicentar teatarske magije svečanim otvorenjem 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA. 


Ovogodišnja FEDRINA sedmica je tradicionalno započela u Umjetničkoj galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno, izložbom grafika Dževada Hoze pod nazivom „Živototisak“ iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Izloženi su reprezentativni radovi Dževada Hoze kao skromna komemoracija velikom umjetniku, koji je preminuo 2020. godine, te kako kaže direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović, "...da mu odamo dužnu počast i da na ovaj način oživimo sjećanje na velikana".

 

fedra-2024-izlozba-hozo-1


Dževad Hozo ostavio je neizbrisiv trag, grandiozan opus i veliki doprinos, kao autor, pedagog, naučnik, koji nas je zadužio svojim radom, te mu je Bugojno na ovaj način vratilo dio koji mu nesumnjivo pripada.


Nakon izložbe, program prvog dana Festivala nastavio se u Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra Bugojno sa predstavom iz takmičarskog programa “Orkestar titanik” Gradskog pozorišta Trebinje. Predstava je izvođena prema tekstu Hriste Bojčeva, a režiju i dramaturgiju potpisuje Željko Milošević. Igraju: Darko Kurtović, Zoran Jakšić, Bojan Ninković, Vladimir Samardžić i Željko Milošević.

 

fedra-2024-predstava-ortkestar-titanik


Nakon predstave, na platou Kulturno-sportskog centra Bugojno, upriličeno je svečano otvorenje Festivala koje je predvodila Ermina Musić. Predstavljena je ovogodišnja selekcija predstava od strane Vahida Durakovića, magistra dramaturgije. Gledatelji i zaljubljenici teatra će imati priliku pogledati osam predstava u takmičarskom dijelu, a program će biti popraćen bogatim revijalnim dijelom Festivala u kojem svako može pronaći nešto za sebe. Publici se obratio i direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno, Mirza Idrizović, a Festival je zvanično proglasio otvorenim dugogodišnji prijatelj FEDRE, Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

 

fedra-2024-otvorenje-2


Publiku je nakon svečanog otvorenja na platou Kulturno-sportskog centra Bugojno zabavljao Harmonija bend, čiji sastav čine Senahid Fuka i Zlatan Ćefo.


Drugi dan Festivala započet će okruglim stolom, nakon kojeg slijedi predstava “Magična oaza” koju za najmlađu publiku u pratećem programu FEDRICA izvod KS Male stvari Trebinje. U večernjim satima će publika imati priliku pogledati izložbu Azama Mandžića “PRESS clipping FEDRA”, te drugu predstavu iz takmičarskog programa, “Društvo mrtvih pjesnika” Teatra FEDRA Bugojno. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook