veliki maestro ponovo u sarajevu

Sarajevska filharmonija zatvara sezonu uz dirigentsku palicu Zubina Mehte: Stigao u naš grad nakon punih 30 godina

Kultura11.07.24, 14:36h

Sarajevska filharmonija zatvara sezonu uz dirigentsku palicu Zubina Mehte: Stigao u naš grad nakon punih 30 godina
Danas, 30 godiina kasnije Zubin Mehta stiže u potpuno drugačije, mirno i izgrađeno Sarajevo što je bila i glavna inspiracija direktora Filharmonije Vedrana Tuce za kreiranje naziva koncerta

 

 

Sarajevska  filharmonija je koncertnu sezonu u kojoj obilježava 100 godina djelovanja započela pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija, a spektakularno će je završiti sa Zubinom Mehtom 13. jula, koncertom nazvanim "Sad je drugačije", saoćila je press služba Sarajevske filharmonije.


Maestro Zubin Mehta je 1994. dirigovao Mozartov Requiem u razrušenoj Vijećnici. Danas, 30 godiina kasnije Zubin Mehta stiže u potpuno drugačije, mirno i izgrađeno Sarajevo što je bila i glavna inspiracija direktora Filharmonije Vedrana Tuce za kreiranje naziva koncerta.


- Vođeni željom da publici i gostima našeg grada poklonimo još jedan poseban koncert, odlučili smo da završimo ovu 100. koncertnu sezonu, a i više smo nego ponosni na činjenicu da su u samo jednoj koncertnoj sezoni dva najveća dirigentska imena svijeta bila na istoj sceni i predvodila orkestar Sarajevske filharmonije - Riccardo Muti 11. oktobra rođendanski Gala koncert i sada, 13. jula Zubin Mehta koncert zatvaranja 100. sezone "Sad je drugačije". Neminovan je zaključak da Sarajevska filharmonija piše novu muzičku istoriju grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.


Nakon 30 godina maestro Zubin Mehta vraća se u Sarajevo i predvodit će ovaj najstariji, jedini simfonijski bosanskohercegovački orkestar kroz noć nezaboravnog muzičkog iskustva koju donose djela P.I. Čajkovskog.


Više detalja o koncertu biće saopćeno na press konfrenciji na kojoj će se 12. jula u 11.30 novinarima obratiti  uz direktora Sarajevske filharmonije Vedrana Tuce i maestro Zubin Mehta, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, gradonačelnica Benjamina Karić, violinistica Violeta Smailović-Huart i Elvira Hasanagić, prijatelj Sarajevske filharmoniije, saopćeno je.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook