lov u mutnom

Krenuli ste na more u Hrvatsku: Inspektori pečate apartmane, na udaru Makarska rivijera, u prevari učestvuju i Bosanci

Hronika09.07.24, 20:59h

Krenuli ste na more u Hrvatsku: Inspektori pečate apartmane, na udaru Makarska rivijera, u prevari učestvuju i Bosanci
Naivni gosti tako se dopisuju s prevarantima, rezerviraju apartman na sedam ili 10 dana, uplate akontaciju ili cijeli iznos noćenja i kada tog jedva dočekanog ljetnog sparnog dana stignu na odredište, šum mora im poremeti gorka istina da su apartman rezervirali i platili - kriminalcima

 

 

I ove godine kao i lani na turiste koji požele provesti ljetovanje u mjestima Makarske rivijere, poput hijena "vrebaju" online prevaranti koji im nude fotografije tuđih apartmana od Brela do Gradca i šire, piše Slobodna Dalmacija

 

Naivni gosti tako se dopisuju s prevarantima, rezerviraju apartman na sedam ili 10 dana, uplate akontaciju ili cijeli iznos noćenja i kada tog jedva dočekanog ljetnog sparnog dana stignu na odredište, šum mora im poremeti gorka istina da su apartman rezervirali i platili - kriminalcima.

 

Upravo zbog takvih situacija, na Facebooku postoje brojne grupe čiji administratori ulažu sve moguće napore kako bi detektirali prevarante i napravili listu njihovih imena, međutim, oni se pojavljuju kao gljive poslije kiše.

 

U grupama "Crna lista iznajmljivača apartmana i gostiju" i "Makarska rivijera apartmani 2024." moguće je doznati imena ilegalaca pa smo tako iz razgovora s administratoricom doznali da joj je prevarant ponudio ni manje ni više nego sve apartmane iz njezine kuće u Tučepima za koju je odredio noćenje od 60 ili 70 eura.

 

Stoga nam je Tučepka pojasnila da gostima i prijateljima njezine Facebook stranice uvijek ističe poštivanje dvaju najvažnijih pravila. Pravilo broj jedan je da prije uplate akontacije sumnjivom iznajmljivaču koji uglavnom na svojem lažnom profilu ima jednog ili nula prijatelja, a fotografije nemaju ni "lajkova" ni komentara, kontaktiraju lokalnu turističku zajednicu kako bi provjerili postoje li uistinu smještajni objekti koje su rezervirali.

 

Pravilo broj dva je izravno stupiti u kontakt sa iznajmljivačem, dakle ne porukama, već telefonskim razgovorom kako bi se provjerilo je li sve u redu s rezervacijom prije bilo kakve uplate ili dolaska na ljetovanje.

 

- Posljednjih dana nam je u prijevarama aktivan hrvatski državljanin kojem su možda i ukrali profil, a on to ni ne zna jer je račun koji navodi za uplatu akontacije, otvoren u Hrvatskoj. Tako je i meni ponudio dolazak u moj apartman u Tučepima čije je slike ukrao, a isto je napravio i mojoj prijateljici.

 

Ove godine vreba uigrana ekipa prevaranata iz Nigerije čiji su bankovni računi otvoreni u Italiji, a smještaj nude u cijeloj Dalmaciji.

 

Ma to je cijela mašinerija i sada od potencijalnih gostiju traže da akontaciju uplate na račun druge osobe, a ne na njihovo ime, a lako ih se prepozna i po nižim cijenama smještaja koje nude.

 


Nije tu riječ o 100 ili 200 eura akontacije, već čak i tisuću eura, a za apartmane prvi red do mora uz niske cijene, traže da im se odmah sve uplati – kaže nam Tučepka koja i iznajmljivačima i gostima uistinu olakšava situaciju razotkrivajući online prevarante pa je tako napravila listu od njih 15 s linkovima na profile na Facebooku.

 

 

Kako tvrdi  sugovornica, riječ je o teškom kriminalu i sama ne zna kako online-lopovima stati na kraj pa njihove profile zna proučavati i do 10 sati dnevno samo kako gosti ne bi ostali zakinuti.

 

- Nitko od prevaranata nikada neće napisati svoj broj mobitela na koji ga možete nazvati i prije ikakve uplate i dogovoriti dolazak. Imali smo slučaj da je dvoje odraslih došlo s troje djece u smještaj za čije su unajmljivanje prethodno platili akontaciju i kada su stigli na adresu, to nije bila kuća koja im je ponuđena na fotografijama.

 

 

U špici sezone u prvom redu do mora ne može se naći apartman koji se iznajmljuje za manje od 150 eura po noćenju pa zato treba paziti na ponuđene male cijene – dodaje Tučepka.

 

 

Nastavakt tkesta čitajte na linku

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook