VAŽNA PROMJENA U JAVNOM DJELOVANJU

Građane i aktiviste više niko ne smije da plaši i ušutkuje: Stiže novi zakon u Federaciji BiH

Hronika27.06.24, 13:18h

Građane i aktiviste više niko ne smije da plaši i ušutkuje: Stiže novi zakon u Federaciji BiH
Ovim zakonom će se okuražiti brojni građani da bez straha od sankcije ili neuspjeha uzmu učešće u rješavanju društvenih problema čak i ako dosad nisu bili aktivisti

 

 


Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je usvojio Nacrt Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH. Nacrt su predložili zastupnici Naše stranke Damir Nikšić i Sanela Klarić.


Tim povodom Klarić kaže: 


- Ovo je prvi zakon koji nudi anti-SLAPP odredbe, a SLAPP su strateške tužbe protiv učešća javnosti, koje imaju cilj da zastraše, obeshrabre i demotivišu aktiviste. To, nakon usvajanja Zakona, neće više moći biti slučaj.


Osim brige o aktivistima, što je osnovni razlog za donošenje ovog Zakona, također krupan razlog je i činjenica da je zahtjev za rješenjem ovog problema sadržan i u sklopu 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

 

O tome Damir Nikšić kaže:


- Prema ovom mišljenu, Bosna i Hercegovina mora ojačati demokratiju/funkcionalnost, vladavinu prava, osnovna ljudska prava i reformu javne uprave to su osnove procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Moramo osnažiti aktivizam ali i osigurati poticajno okruženje za civilno društvo. To ovim zakonom postižemo.


Klarić i Nikšić smatraju da će se ovim zakonom okuražiti brojni građani da bez straha od sankcije ili neuspjeha uzmu učešće u rješavanju društvenih problema čak i ako dosad nisu bili aktivisti. Na kraju su se zahvalili Aarhus centru koji je pokrenuo aktivnosti pisanja Nacrta ovog zakona sa drugim udruženjima,

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook