sanacija u više faza

Jagma oko Zetre: Ko će dobiti posao vrijedan 1,2 miliona KM? Padaju tenderi za obnovu Olimpijskog kompleksa...

Biznis Klub25.06.24, 10:40h

Jagma oko Zetre: Ko će dobiti posao vrijedan 1,2 miliona KM? Padaju tenderi za obnovu Olimpijskog kompleksa...
Projektom je važno osvježiti Olimpijsku dvoranu Zetra, ali zadržati elemente po kojima je prepoznatljiva, učiniti je interesantnom za korisnike

 

 


KJP ZOI'84 OCS d.o.o. Sarajevo objavile su ponovo tender za izvođenje radova sanacije unutrašnjih prostora Olimpijskog kompleksa Zetra - faza I.


Tender je prvi put objavljen u februaru ove godine, ali je nakon dvije izmjene poništen u maju zbog žalbe od strane jednog od potencijalnih ponuđača.


Predmet ove nabavke je adaptacija objekta na Olimpijskom Kompleksu Zetra (ulaznih prostora sa recepcijom, svlačionica, sanitarnih čvorova i holova), a procijenjenja vrijednost radova je 1.170.000,00 KM bez PDV-a, odnosno 1.368.900,00 KM sa PDV-om, prenosi Akta.ba.


Inače, glavni projekat sanacije ulaznih prostora sa recepcijom u Olimpijskom kompleksu Zetra uradila je firma Five Extra d.o.o. Sarajevo.


- Svi radovi predviđeni tehničkom dokumentacijom-projektima: detaljima, opisima i predmjerima, moraju se izvesti kako je to i predviđeno. Radovi se moraju izvesti prema uputama nadzornog organa, projektanta kao i važećim zakonima, uredbama, pravilnicima koji Imaju ulicaj na izgradnju. Projektom je potrebno obuhvatiti aktivnosti na izradi enterijera glavnog ulaza u dvoranu Zetra, ulaznog hola sa recepcijom, komunikacije - stepeništa sa rampom za invalide, hola sa prostorom za odmor i osvježenje iz kojeg se ulazi u hodnike za pristup svlačionicama, hodnike, pretprostor kuglane, press prostorije, prostorije za video nadzor, sanitarnih čvorova u okviru prostora za odmor, stepenište kojim se od ulaza "A" pristupa sanitarnom čvoru na donjoj etaži, sve sa grafičkim prilozima i predmjerom radova - navodi se u tenderskoj dokumentaciji.


Projektom je važno osvježiti Olimpijsku dvoranu Zetra, ali zadržati elemente po kojima je prepoznatljiva, učiniti je interesantnom za korisnike.


Podsjetimo, Zetra je dio preduzeća ZOI '84 koje je u nadležnosti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Posljednji put renovirana i sanirana u periodu od 1999. godine, (sa pripadajućim prostorijama). Do danas je u njoj održano mnoštvo sportskih takmičenja, kulturnih manifestacija, kongresa i drugih dešavanja. Tokom godina korištenja došlo je do oronulosti i oštećenja postojećih podnih podloga, zidova i zidnih obloga, mobilijara i instalacija električne energije, ventilacije vodovoda i kanalizacije i sl.


Njena rekonstrukcija najavljena je krajem prošle godine kada su dvoranu obišli predstavnici Vlade KS. Tada je potvrđeno da je za prvu fazu rekonstrukcije namijenjeno 3,5 miliona KM.


"Kao jedan od najznačajnijih segmenata ovog projekta je ugradnja novog sportskog poda kojim će se prvenstveno unaprijediti uslovi za treniranje i održavanje sportskih takmičenja. Planiran je i dio za atletsku stazu u zatvorenom prostoru, što će atletičarima olakšati treninge u toku zimskih mjeseci", ukazao je tada ministar privrede Zlatko Mijatović.


Od izuzetnog značaja je i ugradnja elektropodiznih pregradnih zavjesa kojima će se otvoriti mogućnost da se, kada je to potrebno, dvorana podijeli na pet zasebnih dijelova. U njima će istovremeno moći biti razne sportske aktivnosti te će se njima značajno povećati efikasnost grijanja tokom zimskih mjeseci.


Nakon navedenih radova, uslijedit će zamjena i nadogradnja unutrašnje i vanjske rasvjete i modernizacija IT i sigurnosnih sistema. Prva faza ovog projekta podrazumijeva i nabavku i ugradnju LED semafora, sanaciju svlačionica, sanitarnih čvorova i hodnika i sanaciju ulaznih prostora s recepcijom.


U okviru projekta završene su i određene javne nabavke. Zaštitne pokrivače za pod dvorane Zetra radit će firme TOP SPORT d.o.o. Bijeljina i Musculus d.o.o. Beograd. Vrijednost ugovora je 119.000,00 KM.


Za sanaciju postojeće sportske elastične podne podloge u dvorani Zetra odabrana je firma SPORT NET INŽENJERING d.o.o. Široki Brijeg, a cijena dobijenog tendera je 511.800,00 KM.


Tender za izvođenje radova na sanaciji vanjske i unutrašnje rasvjete u kompleksu Zetra je također poništen zbog žalbe ponuđača.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook