dva sata totalnog haosa

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

Hronika22.06.24, 09:10h

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!
Netačne su informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla. Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima - naglasio je Buljubašić

 

 

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske... O uzrocima i posljedicama, važnosti sistema i normalizaciji za sinoćnji Dnevnik 2 na FTV govorio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić.


Trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je, rekao je, u potpunosti stabilno. Naveo je i da je u opticaju 730 megavata te da očekuje da u pogon u potpunosti bude puštena i Termoelektrana Tuzla, dok su dva bloka u Termoelektrani Kakanj već bila u sistemu.


- Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji - čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektropriredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo desilo - rekao je Buljubašić.


Istakao je kako su ovakve situacije moguće i ubuduće, te da je, stoga, od izuzetne važnosti voditi računa o stabilnosti energetskog sistema i energetskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, što će značiti i stabilnu proizvodnju.


Buljubašić je objasnio kako je uzrok jučerašnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.


- Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi - 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH - poručio je Buljubašić.


Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.


- Bitno je naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno - pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu - rekao je Buljubašić.


Dodao je i kako su netačne informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla. Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima, naglasio je Buljubašić.

 

Kompletan razgovor možete pogledati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook