prijatelji s klase

Hadžihafizbegovićev dirljivi 'adio' Harisu Burini: Živio je 200 na sat! Ni sa kim se u životu nisam toliko svađao i mirio

Kultura05.06.24, 14:17h

Hadžihafizbegovićev dirljivi 'adio' Harisu Burini: Živio je 200 na sat! Ni sa kim se u životu nisam toliko svađao i mirio
- Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je, čini mi se, i u snu izgovarao pozorišne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odijelo i obratno, piše Emir

 

 


Poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović oprostio se danas na svom Facebook profilu od svog prijatelja i kolega sa klase, glumca Harisa Burine.


Haris Burina je je sinoć preminuo u zeničkoj bolnici nakon brobe s teškom bolešću o kojoj javnost nije ništa ni znala.


Emir je uz emotivno oproštajnu poruku Harisu priložio i staru fotografiju iz 1986. godine sa njihovim kolegama iz klase te profesorima sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Pored danas poznatih bh. glumačkih imena među njima sjedi i Emir Kusturica.


„Drugi u donjem redu sa lijeve strane na ovoj slici, izmedju profesora Mladena Materica i Željka Ninčića je Haris Burina , do Ninčića je Emir Kusturica, do nesrećnika sa „Mokre gore" je potpisnik ovog posta, gore s lijeva na desno, Amina Gutić - Begović, Deana Divljan , Ajna Pećenko, Milijana Zirojević i Nebojša Surlan


Ovo je moja klasa -  klasa Emira Kusturice , na Akademiji scenskih umjetnosti .  Slika je nastala nakon nase diplomske predstave „Buba u uhu" Žorža Fejdoa negdje, trebalo bi biti u decembru 1986. godine. 


Veaćam se na Harisa Burinu. Jutros nas je zatekla vijest da je Haris Burina napustio ovaj svijet. Zovem Batu i Nebojšu u Beograd, Deanu u Pariz, Aminu u Sarajevu, Ajna je u Kanadi, Milijana u Australiji i s njima ću se danas čuti. Na telefonima smo, al' šutimo i plačemo. 


Nema više „Stoleta Apaša“ iz moje prve scenske duo vježbe u kojoj sam sa Harisom igrao Ljubu Vrapčeta, a sve po romanu „Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihajlovića. Ostavio nas je naš sjajni Haris. Čovjek i glumac. Ne znam da li sam se i sa kim više u životu svađao i mirio ko sa „Džigijem", ( harisov nadimak sa akademije). Posvadja nas strast, pomiri nas ljubav. 


Živio je 200/na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je, čini mi se, i u snu izgovarao pozorišne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odijelo i obratno. 


Tekst bi bio mnogo duži, kad bih krenuo sa uspomenama, putovanjima, zajebancijama i svemu što smo prošli moj Harise. žaliće mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine. ali niko i nikad neće  ko ovih sedmero tvoje braće i sestara sa ove slike i sa naše klase. Tvoji , Deana, Milijana, Ajna, Amina, Željko, Nebojša i Emir. Volimo te neizmjerno.


Falićeš nam, kao čovjek i kao vrhunski umjetnik. Neka ti dragi bog podari smiraj i mjesto gdje ćeš se odmoriti i voziti na konjiću sa ringišpila , a ringišpil, konjić i sakriveni pogledi dva brata nek' ostane naša priča. Drugi ne bi razumjeli. 
 

Adio kumpanjo“, napisao je Emir Hadžihafizbegović.

 

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook