foto/ 30 remek-djela

Zanimljiva izložba u centru Sarajeva: 'El Prado na ulicama' prvi put stigao na Balkan

Kultura29.05.24, 20:40h

Zanimljiva izložba u centru Sarajeva: 'El Prado na ulicama' prvi put stigao na Balkan
Odabranih 30 remek-djela omogućit će putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije Muzeja Prado, upoznavanje sa historijom Španije, Evrope i zapadne umjetnosti uz velike majstore španske slikarske umjetnosti

 

 

Izložba “El Prado na ulicama” otvorena je večeras na “Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović” u Sarajevu.


El Prado na ulicama je projekt koji je započeo 2015. godine i omogućio da djela Muzeja Prado zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta. Po prvi put, izložba dolazi na Balkan, posebno u grad Sarajevo.


Odabranih 30 remek-djela omogućit će putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije Muzeja Prado, upoznavanje sa historijom Španije, Evrope i zapadne umjetnosti uz velike majstore španske slikarske umjetnosti.

 

el-prado-na-ulicama-sarajevo-2


Voditelj programa i međunarodnih odnosa Muzeja Prado Francisco Tardio Baeza kazao je da je izložba u Sarajevu rezultat odlične institucionalne saradnje.


- Ovaj projekt u stvari predstavlja dovođenje slavnih postavki muzeja građanima i ljudima širom svijeta. Bili smo u državama Južne Amerike, Kini, a sada konačno dolazimo u Sarajevo, koje je prvi grad na Balkanu u kojem ćemo se predstaviti. To nije koincidencija, odabrali smo ovaj grad zbog kulturoloških različitosti, a to je nešto što imamo i njegujemo u Španiji - kazao je Baeza. 

 

el-prado-na-ulicama-sarajevo-cengic


Načelnik Općine Stari grad Irfan Čengić kazao je da Španija na ovaj način predstavlja svoju kulturu nakon Belgije i Slovenije, koje su to učinile u proteklom periodu.  


- Želimo omogućiti prijateljskim zemljama kao što je Španija da predstave svoju kulturnu baštinu na ulicama Starog grada. Na taj način dobivamo promociju tih zemalja, a turisti i građani mogu vidjeti zaista bogat sadržaj - izjavio je Čengić. 


Godine 1819. španski kralj Fernando VII otvorio je kraljevski muzej slika, iz kojeg je nastao današnji Državni muzej Prado, smješten u zgradi izgrađenoj krajem XVIII vijeka kao kabinet prirodne historije po nalogu njegovog djeda Carlosa III.

 

el-prado-na-ulicama-sarajevo-3


Srž muzejskih djela čine djela Kraljevskih zbirki, što pokazuje interes za umjetnost koji su iskazivali španski kraljevi, u svrhu ukršavanja svojih palata i rezidencija ili vjerskih objekata koje su imali pod svojom zaštitom. Kolekcija je 1872. godine proširena djelima iz Muzeja Trojstva nastalog iz primjene tzv. zakona o deamortizaciji iz 1835. i 1836. godine, a 1971. i brojnim djelima iz XIX vijeka iz Muzeja moderne umjetnosti. Tome treba dodati i brojne kupovine, donacije i priloge države.


U ovom trenutku Prado posjeduje više od 8.200 slika, a 30 iz grupe najvažnijih dio su ove izložbe.

 

el-prado-na-ulicama-sarajevo-5


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook