Student mašinskog fakulteta

Još se traga za nestalim Hamzom: 'Informacije su šture, ovakve potrage znaju krenuti iz Sarajeva, a završiti 100 kilometara dalje'

Hronika08.04.24, 20:07h

Još se traga za nestalim Hamzom: 'Informacije su šture, ovakve potrage znaju krenuti iz Sarajeva, a završiti 100 kilometara dalje'
Trenutno je potraga svedena na provjeru i obradu pristiglih podataka. A najveći problem stvara manjak konkretnih informacija da bi potraga na terenu mogla biti što uspješnija

 

 

Student prve godine Mašinskog fakulteta Hamza Muminović nestao je u Sarajevu. Posljednji put je viđen u subotu poslije podne kada je iz Sarajeva trebao autobusom krenuti u Konjević Polje. Nakon što nije stigao kući, a porodica izgubila kontakt s njim slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Novi Grad Sarajevo.

 

Dvadesetogodišnji Hamza Muminović, student prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu posljednji put je viđen u subotu kada je trebao krenuti porodici u Konjević Polje. U autobus za Beograd, kojim je trebao putovati, u Sarajevu je ušlo 5 putnika, a među njima nije bio Hamza. Nakon što nije došao kući, a na telefonske pozive i poruke nije odgovarao, otac je Policijskoj upravi Novi grad Sarajevo prijavio nestanak. Obradu informacija i terenske provjere vrše pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo, Civilne zaštite Novi Grad i Policijske uprave.

 

- Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo intenzivno rade na rasvjetljavanju svih okolnosti nestanka ovog mladića, koje podrazumijevaju razgovor sa svim osobama koje su bile u kontaktu sa Hamzom neposredno prije njegovog nestanka kako u studentskom domu u Nedžarićima tako i van njega. Također policijski službenici tokom današnjeg dana su vršili terenske provjere na lokacijama za koje su ocijenili da bi bilo korisno biti na tim lokacijama - saopštila je portparolka MUP-a KS, Mersiha Novalić za N1.

 

- Mi provjeravamo prispjele informacije tako da sve što informacija dobijemo, ne prepuštamo slučaju, provjerimo i određene podatke obrađujemo. Tako da… potrage su jako kompleksne. Samim tim što je protok informacija o ovoj nestaloj osobi jako štur.. nije on nestao na lokaciji koja nam je svima poznata, tipa, ne znam ni ja, na Bjelašnici nego… praksa je pokazala u prethodnim godinama da ovakve potrage znaju krenuti iz Sarajeva i završiti nekih 120-130 kilometara u neurbanom dijelu - pojašnjava rukovodilac GSS-a Novi Grad Sarajevo, Fahrudin Dobrača.

 

Apeluju na sve građane koji imaju neke informacije ili su vidjeli nestalog da te informacije jave GSS-u ili pozovu policijski broj 122. Trenutno je potraga svedena na provjeru i obradu pristiglih podataka. A najveći problem stvara manjak konkretnih informacija da bi potraga na terenu mogla biti što uspješnija.

 

- Ukoliko budemo imali neku mikrolokaciju mi ćemo podići i dronove i službene pse i sve resurse. Apsolutno se ne radi da li mi imamo resursa da to iznesemo, već da dođemo do pravih informacija koja će nas dovesti do nestale osobe - dodao je Fahrudin Dobrača.

 

Iako se građani mole da sve relevantne informacije podijele sa nadležnima, također iz MUP-a upozoravaju da sve one neprovjerene istragu mogu povesti u krivom smijeru.

 

- Koristim priliku i da apelujem na građane da se suzdrže od prijavljivanja i dijeljenja neprovjerenih informacija - naglasila je portparolka MUP-a KS.

 

Na društvenim mrežama dijele se fotografije nestalog Hamze s ciljem bržeg pronalaska. Iz službene objave GSS-a Novi Grad poznato je da je u trenutku kada je posljednji put viđen nosio tamne pantalone, tamnu duksericu i tamni prsluk, a imao je i sportsku torbu i ruksak. Visok je 180 centimetara i težak oko 85 kilograma. A svi koji imaju korisne informacije, svakakao ih što prije trebaju dostaviti isključivo nadležnim organima.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook