vremenska prognoza

Sve do Bajrama sunčano i vruće, ali Sladić upozorava: Situacija nije povoljna

Hronika05.04.24, 20:18h

Sve do Bajrama sunčano i vruće, ali Sladić upozorava: Situacija nije povoljna
O vremenskim prilikama koje su pred nama oglasio se i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić

 

Od sutra do Bajrama se u našoj zemlji očekuje (pretežno sunčano), a dnevne temperature će (postepeno) rasti i do 30°C, koliko je prognozirano u ponedjeljak i utorak. 


O vremenskim prilikama koje su pred nama oglasio se i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.  

 

- Zadnja mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine pokazuju na pojavu koja je karakteristika toplijeg dijela godine. S tipičnim porastom temperatura zraka i sve jačim utjecajem Sunca, javljaju se i veće koncentracije prizemnog ozona, pogotovo u većim urbanim sredinama. U gornjim slojevima atmosfere ozon je koristan jer nas štiti od UV zraka. No u nižim, situacija nije povoljna, jer fotohemijskim procesom (uz utjecaj Sunčeve svjetlosti) formira se kao nusprodukt reakcija između ugljikovodika i azotnog oksida - naveo je Sladić na svom Facebook profilu. 

 

 

Sladić je prethodno objavio da je majski prosjek (temperatura) bio najbliži srednjoj dnevnoj vrijednosti temperature zraka zabilježenoj jučer (4. aprila) te najavio da za vikend idemo u srednje dnevne vrijednosti ponovo primjerenije junu, a početkom sedmice možda čak i julu.

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook