mještani pomažu vatrogascima

Požar na Bjelašnici i dalje bukti, spašene tri kuće: Vjetar ni danas neće stati, upaljen narandžasti meteoalarm

Hronika31.03.24, 10:11h

Požar na Bjelašnici i dalje bukti, spašene tri kuće: Vjetar ni danas neće stati, upaljen narandžasti meteoalarm
Prema najavama meteorologa, vjetar ni danas neće stati, a meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje širom BiH zbog povremeno jakih udara juga

 

 


Veliki požar zahvatio je jučer popodne dio mjesne zajednice Žepa, a u njegovom gašenju mještanima pomažu i vatrogasci i radnici šumarstva Sjemeč iz Rogatice. 


Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Žepa Nezima Cocalića, na terenu je danas oko 25 ljudi koji s mještanima vatru pokušavaju držati pod kontrolom.


- Radi se o prostoru od Žepe prema Slapu i prema planini. Tri kuće sinoć su bile u opasnosti, ali kontra vatrom su spašene i požar je odbijen prema brdu. Danas je došlo dvadesetak ljudi, sipaju brentače i gase. Nadam se da ćemo uspjeti, ali situaciju otežava vjetar koji puše pa ćemo vidjeti hoće li biti potrebna dodatna pomoć - kazao je Cocalić za portal Avaza


Prema najavama meteorologa, vjetar ni danas neće stati, a meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje širom BiH zbog povremeno jakih udara juga.


Udari vjetra biće između 60 i 80 kilometara na čas, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, potrebno je preduzeti mjere opreza i pratiti posljednju prognozu vremena.


“Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, navedeno je u saopštenju.


U BiH će tokom jutra će biti toplo, vjetrovito i uglavnom sunčano vrijeme, a od podneva promjenljivo oblačno uz sunčane intervale.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook