Porodica složna s kaznom

Amerikanac osuđen za ubistvo sarajevskog ratnog doktora, poznato šta se događalo

Hronika24.03.24, 11:20h

Amerikanac osuđen za ubistvo sarajevskog ratnog doktora, poznato šta se događalo
Lagumdžićeva djeca izjavila su kako se i dalje bore sa gubitkom, ali su se složila s uvjetima izjašnjavanja o krivnji

 

 

Luttreal Dwayne Allen (50) osuđen je u srijedu na do 30 godina zatvora u sklopu sporazuma s Tužiteljstvom za ubojstvo Ibrahima Lagumdžića (72), kojeg je fizički napao i udario prije dvije godine, a koji je od posljedica udarca preminuo par mjeseci poslije, prenosi Večernji list.

 

- Zaista mi je žao. Nisam želio da se to dogodi - rekao je Allen Lagumdžićevoj rodbini nekoliko trenutaka nakon što se nagodio s Tužiteljstvom. Objasnio je kako mu je 'teško živjeti s tim'.

 

Prema dogovoru, Allen će odležati šest godina iza rešetaka prije nego što će steći pravo na uvjetnu slobodu. Također mu je naloženo da isplati 150.000 dolara na ime restitucije imovine Ibrahima Lagumdžića.

 

Lagumdžićeva djeca izjavila su kako se i dalje bore sa gubitkom, ali su se složila s uvjetima izjašnjavanja o krivnji.

 

Ko je bio Ibrahim Lagumdžić?

 

Lagumdžić je tijekom mladosti radio u Njemačkoj, ali je odbio državljanstvo te države i vratio se u bivšu Jugoslaviju gdje je završio medicinski fakultet.

 

Tijekom rata u Sarajevu, Lagumdžić je bio rekonstruktivni kirurg. Također, liječio je neprijateljske borce i komandante "visoke vrijednosti" koji su bili ranjeni i zarobljeni.

 

Kako se sukob odlagao, Ibrahimova supruga Mubera i dvije male kćeri Ema i Lejla provele su godine u izbjegličkim kampovima. Ema Lagumdžić se sjeća kako je u kampu napunila pet godina.

 

- Žrtvovao je svoj život da dovede svoju obitelj u SAD. U to vrijeme imao je PTSP, ali se pobrinuo da mu obitelj bude na prvom mjestu - rekla je Ema.

 

Majka i kćeri došle su u Sjedinjene Države 1995. godine kao izbjeglice. Otac Ibrahim stigao je oko godinu dana nakon toga. Sin je kasnije rođen u SAD-u.

 

Kako je došlo do smrti

 

Dužnosnici su rekli kako je povod za njegovu smrt bila svađa na parkingu s jednom ženom. Prema riječima policajca koji je obavio poziv, njih dvoje su se posvađali zbog njegove vožnje. Navodno ju je udario štapom i bio uhićen, kaže policajac.

 

Gotovo dvije godine kasnije, 7. ožujka 2022. godine, Ibrahim i žena Ecstasy Marshall igrom slučaja su kupovali u istoj trgovini.

 

Prema navodima policije, Marshall i Lagumdžić napustili su radnju u isto vrijeme. On je krenuo prema svom vozilu parkiranom na mjestu za invalide, a ona je otišla do svog automobila gdje je sjedio njezin suprug Allen.

 

Allen je potom izašao iz auta, prišao Ibrahimu i udario ga.

 

- Izašao si iz auta samo zbog ljutnje, osvete i kriminalnog razmišljanja. On (Ibrahim op. a.) ima 70 godina i mora hodati sa štapom. A ti odeš gore i udariš ga. Nije potreban znanstvenik da zna da ako jadnom čovjeku treba štap za hodanje, kada ga udarite u lice, izgubit će ravnotežu - ispričala je sutkinja Linda Fangman Allenu tijekom saslušanja.

 

Ibrahim je udario u zemlju. Allen i Marshall su se odvezli, ostavljajući bivšeg doktora na pločniku, gušio se vlastitom krvlju.

 

Prolaznik je pronašao Ibrahima i pozvao pomoć. Ibrahim, koji je zadobio tešku ozljedu glave, ostao je u bolnici i više nikada nije mogao govoriti, niti pomjerti ruke ili noge.

 

Ibrahim je preminuo 27. kolovoza 2022. godine, a policija je uhitila Allena zbog ubojstva u siječnju 2024. godine.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook