Sve češće negoduju

Kako klinike zarađuju na muci žena koje žele biti majke: Zavod uplati 3.900 KM, ustanove im uzmu još 1.750 maraka

Hronika24.03.24, 10:00h

Kako klinike zarađuju na muci žena koje žele biti majke: Zavod uplati 3.900 KM, ustanove im uzmu još 1.750 maraka
Kada je riječ o postupku vantjelesne oplodnje, Federalno ministarstvo zdravstva napravilo je ugovore i ponudilo ih klinikama na području FBiH koje to mogu raditi

 

 

Redakciji Faktor obratila se grupa žena navodeći sa kojim se sve problemima susreću u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje.


Otkako je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR)FBiH preuzeo na sebe da finansira liječenje biomedicinski potpomognute oplodnje, žene koje se bore da postanu majke, susreću se sa brojnim malverzacijama.

 

Kao glavni problem ističu da im je na području Kantona Sarajevo dozvoljeno da se liječe samo u dvije privatne zdravstvene ustanove, a to su "Mehmedbašić" i "New Life", dok im je to onemogućeno u IVF centru "Bahceci" i klinici "Bonadea", koje su kako dalje dodaju, najuspješnije u toj oblasti u Sarajevu". Navode da im nije dozvoljena ni mogućnost doplate novčanog iznosa za postupak.


- To je apsurd, jer ako se godinama liječimo u, primjera radi, klinici "Bonadea", i ako tamo imamo zaleđene embrije, mi danas od ZZORFBiH ne možemo refundirati ni lijekove, ni postupak oplodnje. Cifra za jedan postupak sa lijekovima iznosi i više od 10.000 KM, a nije logično da prelazimo u drugu kliniku i tamo ostavljamo embrije. Kratko rečeno, u klinikama se prave razne malverzacije za koje Federalni zavod zna, ali ništa po tom pitanju ne poduzima - navodi se u pismu grupe žena.


Kada je riječ o postupku vantjelesne oplodnje, Federalno ministarstvo zdravstva napravilo je ugovore i ponudilo ih klinikama na području FBiH koje to mogu raditi.


Zavod po prvom postupku plaća 3.900 KM, ali "Bahceci" i "Bonadea", prema riječima Elmaze Logo, administratorice Facebook grupe "Neplodnost-Iskustva", koja okuplja žene sa problemom neplodnosti, nisu se pronašle u toj cijeni.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook