Greška

Putin upozorenje SAD-a o napadu nazvao provokacijom

Hronika23.03.24, 09:40h

Putin upozorenje SAD-a o napadu nazvao provokacijom
Putin je u govoru u utorak nazvao američka upozorenja kao “provokativna”, rekavši da “ovi postupci liče na direktnu ucjenu i namjeru da se zastraši i destabilizuje rusko društvo”

 

 

Ranije ovog mjeseca, američka ambasada u Rusiji saopćila je da "prati izvještaje da ekstremisti imaju neposredne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi", uključujući koncerte. Ambasada je upozorila američke građane da izbjegavaju velika okupljanja. U petak, nakon izvještaja o napadu na Crocus City Hall, savjetovano je američkim građanima da ne putuju u Rusiju.

 

Počevši od novembra, postojao je stalan dotok obavještajnih podataka da je ISIS-K odlučan da napadne u Rusiji, prema dva izvora upoznata s informacijama.

 

ISIS-K je skraćenica za ISIS-Khorasan, podružnicu terorističke organizacije koja je aktivna u Afganistanu i okolnom području.

 

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da je američka vlada imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi – potencijalno usmjerenom na velika okupljanja, uključujući koncerte – i da je to ono što je navelo State Department da izda javno savjetovanje.

 

“Vlada SAD-a je također podijelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom ‘dužnosti upozorenja'”, kazala je Watson.

 

Putin je u govoru u utorak nazvao američka upozorenja kao “provokativna”, rekavši da “ovi postupci liče na direktnu ucjenu i namjeru da se zastraši i destabilizuje rusko društvo”.

 

Samo u martu, ruske vlasti su osujetile nekoliko incidenata povezanih s ISIS-om, navodi RIA. RIA je 3. marta izvijestila da je šest pripadnika ISIS-a ubijeno u protuterorističkoj operaciji u inguškom Karabulaku; 7. marta se navodi da su službe sigurnosti otkrile i „neutralisale“ ćeliju zabranjene organizacije Vilayat Horasan u Kaluškoj regiji, čiji su članovi planirali napad na sinagogu u Moskvi; a 20. marta je rečeno da je priveden komandant borbene grupe ISIS-a.

 

Američki zvaničnik rekao je u petak da Vašington nema razloga da sumnja u tvrdnju ISIS-a da su oni odgovorni za najnoviji napad piše CNN.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook