PROJEKAT VRIJEDAN PAŽNJE

Učenici O.Š. 'Kovačići' pokrenuli inicijativu: Zašto treba uvesti medicinsko osoblje u škole u Kantonu Sarajevo?

Hronika18.03.24, 12:48h

Učenici O.Š. 'Kovačići' pokrenuli inicijativu: Zašto treba uvesti medicinsko osoblje u škole u Kantonu Sarajevo?
Učenici su imali zadatak da identificiraju neki problem u svojoj lokalnoj zajednici i šire. Odlučili su da se bave ovim problemom jer smatraju da je od velike važnosti da učenici dobiju brzu i stručnu medicinsku pomoć

 

 

Učenici sedmih razreda OŠ "Kovačići" realiziraju projekat koji se bavi sigurnošću i dobrobiti učenika u školama u Kantonu Sarajevo. Projekat je nastao u sklopu praktičnog dijela nastave iz predmeta Građansko obrazovanje. 


Njihov projekat "Problem nedostatka medicinskog osoblja u školama" ima za cilj uvođenje medicinskih sestara u školama kako bi se poboljšala sigurnost učenika, posebno tokom sportskih aktivnosti ili u slučaju ozljeda za vrijeme velikog odmora. 


Učenici su imali zadatak da identificiraju neki problem u svojoj lokalnoj zajednici i šire. Odlučili su da se bave ovim problemom jer smatraju da je od velike važnosti da učenici dobiju brzu i stručnu medicinsku pomoć. 


Mjere koje oni predlažu su sljedeće: 


1. Uvođenje medicinskog osoblja u svim školama u Kantonu Sarajevo; 


2. Uvođenje edukacije o prvoj pomoći za nastavnike, kako bi školsko osoblje moglo adekvatno reagirati u nekim slučajevima; 


3. Obezbijediti poseban prostor za medicinsko osoblje u školama.


 Njihov plan akcije uključuje lobiranje kod nadležnih vlasti za podršku projekta i iznalaženje načina za omogućavanje financijskih sredstava. Također, planiraju organizovati edukaciju o važnosti ovoga problema, kao i prikupljanje potpisa podrške kako bi dodatno naglasili važnost ovog problema. 


Važno je istaknuti da škola "Kovačići" ima značajan broj učenika s posebnim potrebama, te bi realizacija ovoga projekta imalo dodatni pozitivni utjecaj na njihovu sigurnost i dobrobit.


Kao jedan vid podrške pozivaju sve čitatelje da ispune anketu, kako bi izrazili svoj stav o uvođenju medicinskog osoblja u školama. 


Vaše mišljenje je od velikog značaja za učenike i pomoći će im u daljnjem zagovaranju. Hvala Vam na vašem angažmanu i podršci - napominu na kraju svog saopštenja.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook