Šokantne scene

Da li je policija danas reagovala na nasilje u Skupštini KS?

Hronika14.03.24, 18:36h

Da li je policija danas reagovala na nasilje u Skupštini KS?
Burne rasprave i politički, verbalni okršaji nisu rijetkost u parlamentima na svim nivoima, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama

 

 

Šokantne  scene iz Skupštine Kantona Sarajevo gdje je na današnjoj sjednici zastupnik SDA Haris Zahiragić fizički napao zastupnika Elvisa Vretu (NiP), uznemirile su javnost, ne samo u Sarajevu, nego i širom Bosne i Hercegovine, jer društvenim mrežama kruže nemili snimci sa sjednice koje su izazvale zgražanje i nevjericu kod građana. 

 

Incidentna situacija na rubu novog sukoba nastavljena je i nakon pauze u zasjedanju Skupštine KS, međutim izostala je reakcija policije. 

 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Raport je rečeno da nisu dobili nijednu prijavu u vezi s dešavanjima u Skupštini KS-a.

 

Na upit Raporta je li policija imala obavezu reagirati u ovom slučaju po službenoj dužnosti, dobili su odgovor da u ovom trenutku odgovora na to pitanje nemaju.

 

Također, iz MUP-a kažu da nije isključeno da će prijave možda uslijediti i čime bi uslijedila i reakcija policije.

 

Burne rasprave i politički, verbalni okršaji nisu rijetkost u parlamentima na svim nivoima, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama.

 

Međutim, današnja demonstracija sile, bahatosti i prijetnji Harisa Zahiragića ne mogu biti situacije koje prolaze „ispod radara“ nadležnih organa za očuvanje reda i mira. 

 

Niti fizički napadi i prijetnje bilo gdje, a naročito u jednoj skupštini, još u onoj glavnog grada države, ne smiju biti „novo normalno“ i izostankom reakcije nadležnih organa podvoditi se pod „legitimni“ obračun s neistomišljenicima 

 

Ovakvo ponašanje, znaju to i laici, kažnjivo je po više zakonskih osnova.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook