zdravstveni sistem

Građani se žale na rad ambulanti u KS: Višesatna čekanja, vraćaju pacijente pod temperaturom, ne primaju ako...

Hronika06.03.24, 09:08h

Građani se žale na rad ambulanti u KS: Višesatna čekanja, vraćaju pacijente pod temperaturom, ne primaju ako...
U JU Dom zdravlja KS kažu kako je "veliki broj pacijenata koji prolaze kroz ambulante porodične medicine te da čekanje ne podrazumijeva da pacijenti neće biti primljeni na pregled"

 

 


Vrijeme je respiratornih infekcija, pa su domovi zdravlja i ambulante u Kantonu Sarajevo puni pacijenata.

 

No nije sve do povećanog broja oboljelih od gripe i prehlade, kažu građani, neorganizovanost i bahatost uposlenih problem su u nekim domovima zdravlja u KS, a posebno u ambulantama koje su u sastavu JU Dom zdravlja KS, piše Faktor

 

Rezultat toga su višesatna čekanja bolesnih, mnogih pod temperaturom, na zdravstvenu uslugu koju neki i ne dobiju.

 

Ovih dana javljaju nam se građani iz gotovo svijeh dijelova KS i to potvrđuju iz vlastitih iskustava.


Jedna od njih je i A. G. (puno ime i prezime poznato redakciji Faktora), koja se liječi u ambulanti porodične medicine u ulici Trg heroja, općina Novo Sarajevo.

 

- Danas sam došla u ambulantu pod temperaturom i tri sata čekala da me prozovu. Nisam dočekala da dobijem zdravstvenu uslugu u prvoj smjeni, jer kako mi je sestra kazala, moja doktorica je druga smjena. Zamislite kad vam to kažu, a vi jedva stojite na nogama, boli vas svaka kost, imate temperaturu - govori A. G.

 

Kaže kako je u toj ambulanti uvijek ista slika. Ljudi satima čekaju da budu prozvani, jer je 1.000 pacijenata, a ljekar samo jedan.

 

Osim toga, prema riječima sugrađanke, pravi se ogromna pauza u prozivanju pacijenata, u čekaonici su stolice razvaljene, pa sve i da imate živaca sjedeći čekati da vas prozovu, nemate gdje sjesti, a wc za pacijente posebna je priča.

 

- Ljekar završi sa jednim pacijentom, a onda prođe puno vremena dok se drugi prozove. Kažu nam sestre da doktorica radi i online s pacijenta. Mjesto u čekaonici predviđeno je za trudnice, ali stolica je razvaljena, i to tako mjesecima stoji, a što se tiče wc-a, nikada nisam ušla, a da nije bio prljav. Nisam od onih koji se stalno žale na sve i svašta, ali ovo zaista dugo traje i moram reći da je usluga u ovoj ambulanti - nula - ispričala je A. G.

 

Ista ili slična situacija je i u drugim ambulantama. Građani često zovu i iz naselja Alipašino Polje, Dobrinja, Velešići... žaleći se da ambulante rade samo u jednoj smjeni, da pacijenti dugo čekaju na zdravstvenu uslugu, da se bolesni i pod temperaturom vraćaju kući, jer ne radi njihova doktorica...

 

U JU Dom zdravlja KS kažu kako je "veliki broj pacijenata koji prolaze kroz ambulante porodične medicine te da čekanje ne podrazumijeva da pacijenti neće biti primljeni na pregled".

 

- Svi raspoloživi kapaciteti kadra su u procesu rada. Što se higijene tiče, svakodnevno se održavaju prostorije, čiste i dezinfikuju. Prije početka smjene doktore svakodnevno čekaju obaveze evidencije i slanja terapije koje između prijema pacijenta šalju i obavljaju - naveli su u odgovoru iz JU Dom zdravlja KS.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook