slijede li izmjene

Njemačka traži radikalnu reformu EU: Mijenja se jedno od najvažnijih pravila?

Front22.11.23, 19:44h

Njemačka traži radikalnu reformu EU: Mijenja se jedno od najvažnijih pravila?
Sven Simon iz Evropske pučke stranke rekao je da to pitanje nije izbor između federalizma i nacionalnih država, nego način da EU postane usredotočenija i sposobnija djelovati


Nema proširenja Evropske unije bez ukidanja jednoglasnosti u donošenju odluka, smatraju autori izvješća Evropskog parlamenta koje je danas usvojeno.

 

Petero zastupnika liberala, pučana, socijalista, zelenih i ljevice, četvero Nijemaca i Nizozemac autori su izvješća koje predlaže izmjene evropskih ugovora, između ostalog kako bi se ukinula jednoglasnost pri donošenju odluka, jačale zakonodavne ovlasti Europskog parlamenta te uspostavile energetska i obrambena Unija. Izvješće je prihvaćeno s 291 glasom "za" i 274 "protiv".

 

- Od Lisabonskog ugovora svijet se dramatično promijenio", rekao je dan ranije u raspravi o izvješću liberal Guy Verhofstadt na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, upozorivši kako ovakva EU nije spremna na "brutalniji svijet" niti na proširenje. "Reagiramo premalo ili prekasno jer smo paralizirani jednoglasnošću pri donošenju odluka - rekao je bivši belgijski premijer, koji tvrdi da su pravo veta i ucjene postali "standardna praksa u EU". 

 

Evropsko vijeće odlučuje jednoglasno, a Vijeće Europske unije se tim načelom koristi pri donošenju odluka o nizu "osjetljivih" pitanja poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredbi u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU i drugih.

 


Unutar Evropske unije traju rasprave treba li se jednoglasnost zamijeniti kvalificiranom većinom kako bi se odlučivanje saveza ubrzalo, no tome se protivi niz država. Tome se protive i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović.

 

Verhofstadt i kolege predlažu stvaranje "pojačane" kvalificirane većine kojom bi odluke donosile dvije trećine članica koje predstavljaju više od 50 posto stanovništva. Liberal tvrdi kako bi se time "dramatično poboljšao" status "manjih ili srednje velikih članica". Naglasio je da se time "ne stvara europska superdržava" pa rekao da se bez te reforme "EU ne može proširiti".

 

Sven Simon iz Evropske pučke stranke rekao je da to pitanje nije izbor između federalizma i nacionalnih država, nego način da EU postane usredotočenija i sposobnija djelovati.

 

"Moramo postići obrambenu uniju kako bismo se mogli obraniti, što danas nije slučaj", rekao je pučanin, naglasivši i potrebu energetske suradnje. Europa mora zaštititi svoje granice, što je nemoguće bez dogovora o migracijskoj politici koji je stalno blokiran vetima. "Treba nam i Europska komisija koja je birana na izborima te može biti izglasana s vlasti", rekao je Simon. 

 

"Zabrinutim kolegama" poručio je da je ovo "prvi korak na dugoj cesti", jer eventualna reforma ugovora treba odobrenje svih članica. 

 

Nastavak čitajet na linku.

 

(Index/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook