U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo

Promocija koncertnog videosnimka 'Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022'

Kultura03.05.23, 16:50h

Promocija koncertnog videosnimka 'Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022'
Svečano otvorenje će biti u petak, 5. maja u 12 sati u Galeriji JU BKC KS, a bit će dostupna posjetiocima do 9. maja

 

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo biće održana audio-vizuelna promocija koncertnog snimka „Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022.“, u petak, 5. maja, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u 20.00 sati. 


Riječ je o promociji videosnimka koncerta koji je ovaj jazz sastav održao u BKC-u, 23. decembra prošle godine.


Nakon emitovanja, biće upriličen razgovor sa umjetnicima, Sinanom i Lejlom Alimanović, te mini nastup u okviru kojeg će publika biti u prilici da čuje i jednu novu još uvijek neobjavljenu kompoziciju.


Ulaz je slobodan.

 

3-sinan-alimanovic-international-band-1


Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma“Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records. 

 

Na ovom nastupu, koji je bio svojevrstan muzički most između Sarajeva i New York-a, bh jazz ambasador, Sinan Alimanović predvodio je internacionalni ansambl, u sastavu: 
Harvie S (New York) kontrabasist, kompozitor, producent, profesor na Manhattan School of Music, Alvester Garnett (New York) bubnjar, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, Lejla Alimanović (Sarajevo) doktor nauka u oblasti odnosa između književnosti i muzike, na koncertu je predstavila autorske kompozicije posredstvom glasa i električnog klavira, Adam Klemm (Ljubljana/Novi Sad) magistar u oblasti jazz saksofona, jedan od umjetničkih voditelja Big Band-a RTV Slovenija, te član umjetničkog vijeća Jazz festivala Novi Sad, Sinan Alimanović (Sarajevo), višestruko nagrađivani pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor. U kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijetajazz muzike.

 

U okviru Dana Kantona Sarajevo bit će upriličena i izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ koju organizuje Bošnjačka zajednica kulture Preporod. 
Svečano otvorenje će biti u petak, 5. maja u 12 sati u Galeriji JU BKC KS, a bit će dostupna posjetiocima do 9. maja. 

 

Autori Izložbe su: prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zatim dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

 

Izložba je važna zato što pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo jer malo je jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama, a to su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama. Izložba je već bila u mnogim gradovima, a cilj je da je što više ljudi vidi. Već je upriličena u inostranstvu, a planirano je njeno održavanje i širom Evrope.

 

 


O izložbi „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“:


Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća. 

 

Sve ovo vrijeme, a stjecajem različitih povijesnih okolnosti, tradicija bosanske pismenosti usložnjavala se, učinak čega jeste i višestrukost pisama bosanskog jezika, među kojima su najprije glagoljica i njezine različite varijante, od kojih je za Bosnu karakteristična glagoljica poluoblog tipa, potom posebna varijanta stare ćirilice, tzv. zapadna ćirilica bosanskog tipa, zatim bosančica te arebica, nakon čega slijede različite starije varijante ćirilice i latinice, kao i, napokon, savremena ćirilica i savremena latinica, odnosno ćirilica i latinica kakve danas poznajemo i koristimo., stoji u saopćenju Bosanskog kulturnog centra KS.

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!