Nastavlja se drama oko 'Sarajevo Towera'

Smart Invest ponovo upozorava kupce: Odgodite sva plaćanja! Ans Drive odgovara: Svi kupci su sigurni za svoje nekretnine!

Biznis Klub13.09.22, 14:16h

Smart Invest ponovo upozorava kupce: Odgodite sva plaćanja! Ans Drive odgovara: Svi kupci su sigurni za svoje nekretnine!
Skrećemo pažnju svim kupcima da radi zaštite svojih prava odgode sva plaćanja po bilo kom osnovu - navodi se, između ostaloga, u novoj obavijesti kompanije Smart Invest uoućene kupcima stanova u luksuznom stambenom zdanju Sarajevo Tower... Međutim, iz kompanije Ans Drive uvjeravaju da su svi kupci koji izvrše uplate po potpisanim predugovorima sigurni za svoje nekretnine. Drama se nastavlja...

 

 

 


Nakon što su krajem avgusta iz kompanije "Smart Invest" uputili hitno upozorenje kupcima stanova i parking mjesta u Sarajevo Toweru da odgode sva plaćanja, kako su tada naveli, zbog "narušavanja sigurnosti platnog prometa i zloupotrebe finansijskih instrumenata obezbjeđenja", novo upozorenje stiglo je ovih dana ponovo.


U obavještenju kupcima od 10. septembra ove godine navodi se sljedeće:    


Obavještavamo Vas da zbog odbijanja zahtjeva od strane “ASA Banka Naša i snažna” d.d. (ranije: SBERBANK BH) i Sparkasse bank d.d. Sarajevo nije izdata brisovna dozvola upisane hipoteke na zemljišnim parcelama opisanim u zemljišnoknjižnom uložku 1754 SP_SARAJEVO-MAHALA LIII.


Naime, nakon što su sve kreditne obaveze i sva međusobna potraživanja između “Ans Drive” i “Smart Invest” po osnovu ugovora o kreditu, u cjelosti izmirene i plaćene, umjesto da se izvrši povrat i oslobađanje svih finansijskih instrumenata osiguranja, te slijedom toga izda brisovna dozvola za brisanje upisane hipoteke na nekretninama na kojima je izgrađen objekat, od strane ovih pravnih subjekata u toku je provođenje radnji zloupotrebe finansijskih instrumenata osiguranja.


Dana 06.09.2022. godine, naše društvo je zaprimilo Rješenje uz Obavijest Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu sa dokumentacijom koja indicira da su banke nakon ispunjenja svih obaveza iz kredita nezakonito izdale saglasnost uz zemljišnoknjižni zahtjev da se upisana hipoteka u visini iznosa od 22.000.000,00 KM, bez ikakvog pravnog osnova prenese u korist “Ans Drive” d.o.o Sarajevo.


Imajući u vidu da je narušena sigurnost platnog prometa od strane ASA Banka Naša i snažna” d.d. (ranije: SBERBANK BH), Sparkasse bank d.d. Sarajevo i društva “ANS DRIVE” d.o.o. Sarajevo, te da je o navedenom radnjama obaviješteno nadležno tužilaštvo, skrećemo pažnju svim kupcima da radi zaštite svojih prava odgode sva plaćanja po bilo kom osnovu.


Odmah po rješavanju i uklanjanju svih rizika koji su dovele do navedenih vanrednih okolnosti kupci će biti blagovremeno obaviješteni - navodi se u saopćenju kompanije "Smart Invest".


Tragom ovog obavještenja DEPO Portal kontaktirao je kompaniju "Ans Drive" i "ASA banku", njihova saopćenja u cijelosti donosimo u nastavku...


ANS DRIVE: Svi kupci koji izvrše uplate po potpisanim predugovorima apsolutno su sigurni za svoje nekretnine!


Tvrdnje kompanije SMART INVEST d.o.o. Sarajevo neistinito i jednostrano prikazuju poslovni odnos sa našom kompanijom, a koji je mnogo složeniji od jednog ugovora o kreditu. Na današnji dan, iz ukupnog poslovnog odnosa, SMART INVEST d.o.o. Sarajevo duguje ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo ukupno 7,0 miliona KM, i to 4,5 miliona KM po osnovu stvarno izvedenih građevinskih radova i 2,5 miliona KM po osnovu rente za gradsko građevinsko zemljište koju smo za njih izmirili još 2016. godine.


Navedena sredstva je naše društvo obezbjedilo putem kredita kod poslovnih banaka, kako bi izmirilo obaveze društva SMART INVEST d.o.o. Sarajevo, po projektu Sarajevo tower i okončalo radove na samom projektu. Ovlaštene osobe kompanije SMART INVEST d.o.o. Sarajevo poduzimaju sve što mogu da ova dugovanja izmire što je kasnije moguće ili po mogućnosti nikako, uključujući i tužbe protiv upotrebne dozvole za objekat Sarajevo Tower kojima se ugrožavaju prava i interesi ne samo naše kompanije, već i više od 400 kupaca stanova i poslovnih prostora u objektu.


Pitanje je zašto Kantonalno tužilaštvo KS ne poduzima ništa po brojnim krivičnim prijavama podnesenim od našeg društva i brojnih podizvođača radova na projektu, protiv odgovornih lica u društvu SMART INVEST d.o.o. i zašto se ništa ne poduzima da se zaštite kupci na objektu Sarajevo Tower? Na ova pitanja naše društvo nema odgovor i prepušteno je zajedno sa podizvođačima radova i kupcima nekretnina samo da se bori protiv kriminalnih radnji navedenih lica.


Sredstva obezbjeđenja ranije data bankama kreditorima su prenesena našoj kompaniji po osnovu zakonske subrogacije budući da je društvo ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo izmirilo i dio obaveza kompanije SMART INVEST d.o.o. Sarajevo. Obzirom da društvo SMART INVEST d.o.o. Sarajevo nije želilo vratiti kredit bankama koje su finansirale projekat Sarajevo Tower, te da je prijetila blokada i našem društvu kao i da je potencijalno bilo ugroženo i pokretanje izvršne hipoteke od strane banaka na cijeli projekat čime bi pored našeg društva kupci nekretnina snosili najveću štetu, društvo ANS DRIVE d.o.o. je izvršilo povrat kredita i za društvo SMART INVEST d.o.o. i na taj način ugovorno i zakonito preuzelo instrumente obezbjeđenja po kreditu od strane banaka.


Kupci nekretnina na Sarajevo toweru koji su izmirili obaveze po svojim kupoprodajnim predugovorima će kod zaključenja konačnih ugovora od strane društva ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo dobiti brisovne dozvole, a kako je to definisano notarski obrađenim predugovorima. Dakle, svi kupci koji izvrše uplate po potpisanim predugovorima apsolutno su sigurni za svoje nekretnine.


Nadležni organi će svakako zauzeti stav o pitanju da li su finansijski instrumenti zloupotrijebljeni ili nisu i da li je hipoteka prenesena "bez pravnog osnova" ili sa pravnim osnovom, a do tada ovi navodi predstavljaju samo mišljenje ovlaštenih lica SMART INVEST d.o.o. Sarajevo i sijanje straha kod kupaca nekretnina u objektu Sarajevo tower. Ovakva saopštenja orkestrirano se rade već pune tri godine od ovlaštenih lica društva SMART INVEST d.o.o. Sarajevo koja su prvostepeno presuđena za iznudu od podizvođača na projektu Sarajevo Tower, na ukupno 8 (osam) godina zatvora.
 

Na kraju želimo da napomenemo da je do dana današnjeg više od 300 kupaca izmirilo svoje obaveze i preuzelo u posjed svoje stambene jedinice i parking mjesta od čega više od 180 kupaca stanova živi u objektu "SARAJEVO TOWER", tako da su netačni i zlonamjerni  navodi društva "SMART INVEST" d.o.o. Sarajevo da će doći do narušavanja sigurnosti platnog prometa. To što će društvo "SMART INVEST" d.o.o. Sarajevo izvršiti svoje novčane obaveze ne može nikako narušiti sigurnost platnog prometa već upravo suprotno, poboljšava platni promet - navodi se u odgovoru kompanije "Ans Drive".

 

ASA BANKA: Sve naše aktivnosti usklađene su sa zakonskim regulativama!


Sve aktivnosti koje provodi ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo su u potpunosti usklađene sa zakonskim regulativama, uključujući i aktivnosti koje je Banka provodila kao jedan od kreditora projekta Sarajevo Tower.


Podržavamo pravo svakog pojedinca da iznese svoje mišljenje ukoliko je zasnovano na potpunim i objektivnim pokazateljima. S tim u vezi, nećemo dalje komentirati navode, a posebno ne interpretacije koje se iznose.

 
ASA Banka Naša i snažna d.d. ostaje na usluzi svojim klijentima i dosljedna viziji da kontinuirano nudi inovativne proizvode i usluge visokog kvaliteta koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe lokalnog stanovništva i privrede - stoji u kratkom pojašnjenju ASA Banke.

 

(DEPO PORTAL/ad)


 

 


   

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još