Gojaznost kućnih ljubimaca

Prepoznajte kad je 'crvena linija' i dalje ne smije: Da li vaš ljubimac mora na dijetu?!

Lifestyle12.12.21, 17:01h

Prepoznajte kad je 'crvena linija' i dalje ne smije: Da li vaš ljubimac mora na dijetu?!
Ljubimci koji mnogo vremena provode u unotrašnjosti toplog doma sa svojim vlasnicima, nerijetko imaju ovaj problem usljed životnog stila koji je u suprotnosti sa njihovom prirodom

 

 

Piše: Srbijanka STANKOVIĆ

 

Poznato je da su kućni ljubimci, posebno gurmani među njima, vJešti u manipulisanju neodoljivim pogledima kako bi dobili još poneku omiljenu poslasticu više ili dodatnu porciju ukusne hrane.


Međutim, baš kao kod ljudi, ljubimci takođe mogu imati problema usljed povećane tjelesne težine. Gojaznost kod kućnih ljubimaca je jedna od najčešćih bolesti na svijetu - procenjuje se da čak 25 do 40 procenata kućnih ljubimaca boluje od ove zdravstvene tegobe.


Zato smo za vas u nastavku teksta pripremili kratak vodič o adekvatnoj prevenciji gojaznosti i pravilnom njegovanju zdravlja ljubimca, gdje ćete moći da saznate šta pravilna ishrana ljubimaca podrazumijeva, koja oprema za vaše kućne ljubimce je efikasna za umanjenje rizika od gojaznosti psa ili mačke i drugo.


Prepoznajte uzrok - zašto ljubimci postaju gojazni?


Uzrok gojaznosti kod kućnih ljubimaca se gotovo ni malo ne razlikuje od razloka koji rezultiraju ovom zdravstvenom tegobom kod ljudi. Najjednostavnije rečeno, u pitanju je unos prekomjerne količine kalorija u odnosu na potrošnju.


Akumuliranu mast u tijelu je normalno imati do određene mjere. Prekomjerna akumulacija mase i masti se dešava usljed nezdravih navika u ishrani i nedovoljne količine fizičke aktivnosti.


Određene rase pasa i mačaka takođe mogu imate genetski uslovljenu predispoziciju ka gojaznosti, ali redovnim praćenjem zdravstvenog stanja - hormonskog balansa, kao i stepena trošenja bazalnog metabolizma, te prilagođavanje životnog stila ljubimca odgovarajućem - svaki ljubimac će biti potpuno zdrav.


Savjeti za pravilnu ishranu ljubimca prema tjelesnim potrebama


Pravilna ishrana je od presudnog značaja za očuvanje zdravlja kućnih ljubimaca. Redovni i izbalansirani obroci treba da odgovaraju potrebama metabolizma vašeg ljubimca.


Zato svaka vrsta kućnog ljubimca u opremljenoj prodavnici opreme za kućne ljubimce za sebe ima naznačenu specijalno formulisanu hranu koja za njih obezbjeđuje kompletne obroke.

 
Najlakše ćete obezbijediti pravilnu ishranu za vašeg psa ili mačku ukoliko ljubimcu hranu dajete u okviru ravnomjerno raspoređenih obroka tokom dana koji se sastoje od industrijske vlažne ili suve hrane. Optimalna količina obroka je naznačena na pakovanju od strane proizvođača, pa nećete pogriješiti u broju kalorija po svakom obroku.


Kompletna industrijska hrana kućnim ljubimcima obezbjeđuje kompletnu ishranu, što znači da putem nje dobijaju dovoljno raznolikih namirnica, to jest optimalnu količinu svih hranljivih materija.

 

macka-kucni-ljubimac


Da li ljudska hrana utiče na gojaznost ljubimaca?


Gotovo svaki vlasnik psa ili mačke može svjedočiti o molećivom pogledu svog ljubimca čim postavi sto za svoj ručak. Takođe, sigurni smo da bi se i svaki ljubimac složio da ima nešto u tome da “ukrade” ljudsku hranu, iako je njegova već veoma ukusna i kvalitetna.


Kako gojaznost podrazumijeva prekomjeran unos kalorija, sasvim je jasno kako pas koji dobija optimalnu količinu kalorija, u odnosu na svoj uzrast i tjelesnu kondiciju, može postati gojazan usled dodavanja kalora kroz unos ljudske hrane pri svakom doručku, ručku i večeri ukućana - posebno oni koji žive okruženi većim brojem ljudi.


Svakako, ukoliko vodite računa o ukupnoj količini hrane koju vaš ljubimac unosi, ljudska hrana - ona koju vaš ljubimac sve da jede - neće sama po sebi izazvati zdravstvene tegobe. Naprotiv, određena ljudska hrana za ljubimce može biti jednako korisna za očuvanje zdravlja kao za ljude.


Zato se mnogi vlasnici upravo opredjeljuju za “hibridni meni” - kombinaciju kvalitetne industrijste hrane sa ljudskom hranom i namirnicama u kojima ljubimac smije da uživa zajedno sa vama.


Koliko fizičke aktivnosti je ljubimcu dovoljno i kako je obezbijediti?


Redovna fizička aktivnost je važna za dobrobit kućnih ljubimaca, prije svega kako bi im omogućili uslove za život koji su u skladu sa njihovom prirodom. Kućni ljubimci - naviknuti na ušuškan život u domu, mnogo vremena provode izležavajući se na mekom krevetiću.


Kako biste očuvali vitalnost i produžili životni vijek ljubimca, važno je da usvoje naviku redovne fizičke aktivnosti - trčanja, skakutanja i sličnog. Fizička aktivnost ljubimca je korisna i kada je riječ o “nestašnim” ljubimcima, koji će trošenjem viška energije kroz vježbanje - u vašem domu biti mirni i tihi.


Takođe, imajte u vidu da je šetnja sa psom izuzetno važna i za očuvanje vašeg zdravlja - zato je mnogi smatraju lijekom protiv stresa i tmurnog raspoloženja. Kako biste oboje imali aktivniji životni stil, potrudite da vaš odani prijatelj će uživa u živahnoj igri i zajedničkom vremenu na otvorenom sa vama.


Liječenje gojaznosti ljubimaca - kako riješiti problem gojaznosti kod pasa i mačaka?


Ukoliko sumnjate da vaš ljubimac pati od ove zdavstvene tegobe, važno je da najpre isto potvrdite veterinarskim pregledom. Važno je da imate u vidu da je ovaj problem lako rješiv, a ključ uspjeha je u istrajnosti.


Zatim, kada budete sigurni da se radi o prekomjernoj tjelesnoj masi, biće potrebno da transformišete režim ishrane vašeg ljubimca, uz konsultovanje sa vaterinarom, pa i dodatnom fizičkom aktivnosti pospješite njegovu tjelesnu formu.


Kada vaš ljubimac povrati zdravu telesnu težinu usljed gubitka kilograma, na red dolazi održavanje optimalnog zdravstvenog stanja, kako ne bi došlo do čuvenog jo-jo efekta.


Gojaznost kod kućnih ljubimaca je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba. Baš kao kod ljudi, zavisi od nekoliko faktora, među kojima prednjače - navike u ishrani i dovoljna količina fizičke aktivnosti.


Ljubimci koji mnogo vremena provode u unotrašnjosti toplog doma sa svojim vlasnicima, nerijetko imaju ovaj problem usljed životnog stila koji je u suprotnosti sa njihovom prirodom.


Zato se nadamo da smo vam ovim tekstom skrenuli pažnju na potencijalne zdravstevene tegobe vašeg ljubimca, kao i da ćete uspješno sprovesti preventivne mere zaštite njegovog blagostanja.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!