neka drugačija roba

Sve o velikom ruskom lancu koji stiže u BiH: Niske cijene prije svega... Konkurencija svima i nije nikome

Biznis Klub16.08.21, 14:32h

Sve o velikom ruskom lancu koji stiže u BiH: Niske cijene prije svega... Konkurencija svima i nije nikome
Najjednostavnije, on je jedan od onih brendova kome se kupci uvijek vraćaju ili ne vrate nikada. Rade direktno s proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom trgovačkom maržom, a njihove cijene su oko 20 odsto niže od prosječnih

 

 

 

 

Niska cijena osnovna je strategija ruskog trgovačkog lanca Mere koji bi, prema medijskim navodima, trebao ući na bosanskohercegovačko tržište.


Lanac Mere ima već ogromno prisustvo u Evropi, od prošle godine je prisutan u Srbiji, a sada nastoji da se širi na druge kontinente. Kompanija planira da osvoji američko tržište te traži osoblje koje će istražiti moguće lokacije prodavnica u državama Džordžija i Alabama.


Mere je evropska filijala Svetofor Group, jedne od 10 najvećih ruskih prodavnica namirnica, koja posluje sa oko 2.500 diskonata za hranu širom Rusije, Belorusije i Centralne Azije.


Mere je predstavljen evropskim kupcima 2016. godine, a brojne prodavnice sada su otvorene u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji, Ukrajini, Rumuniji, Španiji i Italiji. Očekuje se da će prva trgovina Mere u Velikoj Britaniji biti otvorena kasnije ove nedjelje.


Najjednostavnije, on je jedan od onih brendova kome se kupci uvijek vraćaju ili ne vrate nikada. Rade direktno s proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom trgovačkom maržom, a njihove cijene su oko 20 odsto niže od prosječnih. Usmjeren na nižu cjenovnu kategoriju proizvoda, zato ga nema na primjer, u Moskvi.


Kako su ga mediji ranije opisali, ovaj diskontni lanac je konkurencija svima i nije nikome, piše Telegraf.


Prošle godine, zakoračio je i na njemačko podneblje, zemlju diskontera. Odmah je bilo primjetno da nudi 20 odsto niže cijene od domaćih, njemačkih lanaca. Pola kilograma kafe koštalo je manje od 2 eura, što je upola u odnosu na Aldi ili Lidl.


Međutim, kada je stigao u Njemačku, da li zbog straha od konkurencije ili prosto što preferiraju domaće trgovce, Nijemci su počeli da ga opisuju kao skladište, a ne kao supermarket. Najviše zbog toga što, kako su govorili, čim uđu u prodavnicu dočekaju ih kartonske kutije i drvene palete.


Ono što su dalje primjećivali jeste da na rafovima vide sok iz Češke, i kobasice iz Mađarske. Činjenica je međutim, da je Mere ulaskom na njemačko tržište bio prinuđen da zbog velike potražnje i nestašice robe na zalihama privremeno zatvori svoje prodavnice.


Nijemci kažu da ih neodoljivo podsjeća na početke Aldija. Njemačku su osvojili preko Rumunije, a to je taktika mnogih ruskih lanaca.


Mere je podružnica Torgservis grupe osnovane 2009. godine koja trenutno posluje na više od 800 lokacija širom Rusije pod brendom Svetofor (semafor) i treći je po veličini lanac iza trgovačkih kompanija X5 (Retail Grupa) i Magnit.


Prema medijskim navodima, prvi marketi diskontnog tipamere u BiH trebalo bi da budu otvoreni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostru, Banjaluci i ostalim gradovima.


Budući maloprodajni objekti u BiH prostiraće se na površinama od 1.000 i više metara kvadratnih.

 

(Indikator.ba/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još