Agencija Ujedinjenih naroda za hranu

Cijene hrane u svijetu pale drugi mjesec zaredom, značajnije poskupjela samo jedna namirnica

Biznis Klub10.08.21, 13:55h

Cijene hrane u svijetu pale drugi mjesec zaredom, značajnije poskupjela samo jedna namirnica
Značajnije je u julu poskupio samo šećer, za 1,7 posto u usporedbi s junom, zbog viših cijena nafte koje obično potiču proizvođače u Brazilu da više šećerne trske preusmjeravaju u proizvodnju etanola

 

Cijene hrane pale su u julu na međunarodnim tržištima, drugi mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje žitarica, biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, a javila Hina.

 

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u julu 1,2 posto u usporedbi s junom kada je prekinuto 12-mjesečno razdoblje njegovog rasta, pokazuje FAO-v izvještaj objavljen krajem prošle sedmice.

 

Prosječna vrijednost indeksa od 124,6 bodova pokazuje i da su cijene osnovnih namirnica u julu još uvijek bile gotovo za trećinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

 

Najviše su u prošlom mjesecu pojeftinile žitarice, za tri posto u usporedbi s junom, odražavajući 6-postotni pad cijena kukuruza pod utjecajem poboljšanih izgleda uroda u Argentini i SAD-u i otkazanih kineskih narudžbi.

 

Pale su i cijene riže, na najniži nivo u dvije godine, zahvaljujući poboljšanoj opskrbi i valutnim tečajevima, koji su se nadovezali na slabu potražnju, tumači FAO.

 

Cijene pšenice porasle su pak 1,8 posto, dosegnuvši najviši nivo od sredine 2014. godine, potaknute zabrinutošću zbog suše u Sjevernoj Americi, obilnih padavina u Evropi i slabijih prinosa na početku žetve u Rusiji.   

 

Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su u julu 2,8 posto, a biljna ulja 1,4 posto, uz pad vrijednosti indeksa koji mjeri kretanje njihovih cijena na najniži nivo u pet mjeseci.

 

Cijene mesa neznatno su pak porasle, budući da je poskupljenje mesa peradi zbog snažnog uvoza u istočnu Aziju nadjačalo pad cijena svinjetine pod utjecajem smanjenog kineskog uvoza.

 

Značajnije je u julu poskupio samo šećer, za 1,7 posto u usporedbi s junom, zbog viših cijena nafte koje obično potiču proizvođače u Brazilu da više šećerne trske preusmjeravaju u proizvodnju etanola.

 

Izrazitiji rast cijena šećera spriječili su dobri izgledi za urod u Indiji i slabljenje brazilskog reala prema dolaru.

 

FAO nije u najnovijem izvještaju ažurirao procjene ponude i potražnje žitarica na svjetskim tržištima. U julu progozirao je da će zalihe na kraju sezone 2021/2022. biti veće nego na početku, prvi puta od 2017/2018., i to za 2,4 posto, zbog očekivanog rasta zaliha kukuruza u Kini.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!