DA PONOVO BLISTAJU

Mrak vam padne na oči od posla, ali postoje trikovi... Kako lako i pravilno očistiti kuhinjske uređaje?

Lifestyle30.06.21, 14:47h

Mrak vam padne na oči od posla,  ali postoje trikovi... Kako lako i pravilno očistiti kuhinjske uređaje?
Čišćenje može izgledati kao dugačak posljepodnevni zadatak, ali uz savjete i uputstva za pravilno čišćenje, vaši kuhinjski uređaji u kratkom vremenskom roku mogu ponovo zablistati

 

Piše: Srbijanka Stanković

 

Baš kao što funkcionalnost, dobar raspored, lep dizajn i kvalitetan materijal mogu učiniti jednu kuhinju zapanjujuće lijepom, isto tako prljavi uređaji koji se nalaze u njoj mogu pokvariti utisak. Srećom, čišćenje kuhinjskih aparata ne mora uvijek zahtijevati puno komplikovanih radnji. Ponekad je dovoljno malo rada i malo više znanja!

 

Čišćenje može izgledati kao dugačak posljepodnevni zadatak, ali uz savjete i uputstva za pravilno čišćenje, vaši kuhinjski uređaji u kratkom vremenskom roku mogu ponovo zablistati. Evo nekih trikova koji će vam pomoći da lakše očistite najvažnije uređaje u vašoj kuhinji.

 

Kako pravilno očistiti frižider

 

Postoji veliki broj prirodnih sredstava za čišćenje uz čiju pomoć možete sami napraviti odgovarajuću smjesu. Na taj način, osim što frižider možete lako očistiti spolja, isto se tako lako možete osloboditi neprijatnih mirisa koji izlaze iz njega, iz namirnica kojima je istekao rok trajanja ili onih koje su se pokvarile.

 

Najlakši način je da izmješate jednake dijelove vode i sirćeta u raspršćivač. Držite ovo sredstvo sa ostalim namirnicama u frižideru, naravno nalijepite neku naljepnicu da znate šta se nalazi unutar boce i uvijek će vam biti pri ruci ako se nešto u frižideru prospe. Odmah pošto se neka od namirnica prospe, poprskajte mjesto ovim sredstvom i prebrišite. Na ovaj način će vaš frižider uvijek iznutra biti relativno čist i neće mirisati neprijatno. Naravno, bar jednom godišnje je potrebno detaljno očistiti frižider. Tada izvucite sve police i kutije kako biste obrisali detaljno svaku ivicu.

 

Nakon detaljnog čišćenja, organizujte na pravi način namirnice u frižideru. One novijeg datuma stavite pozadi a one čiji se rok trajanja bliži kraju postavite naprijed. Osim toga, postoje i neka pravila gdje ređati određenu vrstu namirnica kako bi one duže bile svježe.

 

Kako očistiti mašinu za pranje posuđa

 

Iako je zadatak ovog uređaja da opere vaše posuđe, to ne znači da sudomašinu ne treba povremeno oribati. U stvari, perilicu suđa bi trebali čistiti onoliko često koliko čistite i tuš kabinu ili lavabo u kupatilu. Kako biste spriječili da se neprijatni mirisi koji su posljedica nakupljanja prljavštine šire iz uređaja, potrebno je da šoljicu sirćeta ulijete u dozer, uključite praznu mašinu na najtopliji i najduži ciklus pranja i pustite je da radi. Ovo bi trebalo da očisti sve zapekle naslage hrane i nataloženog sredstava za pranje posuđa. Ovaj postupak možete primjeniti bez obzira da li su u pitanju klasične ili Bosch ugradne sudomašine.

 

zena-masina-za-pranje-suda

 

Za kompletno čišćenje uklonite svu dodatnu opremu iz sudomašine koja se može izvući i dobro je operite. Mekanom četkicom za zube očistite prskalicu i na kraju se pozabavite naslagama kamenca tako što ćete umjesto sirćeta koristiti limunov sok.

 

Kako očistiti štednjak i rernu

 

Čim nešto kuhate ili pečete, neizbježno je da delići hrane ili masnoća završe na ploči štednjak ili na zidovima pećnice. Ključ lakog čišćenja štednjaka je zapravo u brzini. Naravno, potrebno je da budete obazrivi kako se ne biste opekli. Nakon kuhanja, kada se ploča štednjaka ohladi ali ostane i dalje topla, pospite je sredstvom za čišćenje, sačekajte minut ili dva i obrišite vlažnom krpom.

 

Ako štednjak poslije kuhanja niste čistili dan ili dva, uzmite najjače sredstvo za čišćenje koje možete primijeniti na ploči šrwsnjK, nanesite ga i pustite da djeluje neko vrijeme, najbolje 15 do 30 minuta. Sitne ostatke hrane i masnoću koja se zapekla nakon toga možete lagano ostrugati (ali pazite da ne oštetite štednjak). Zatim vlažnom krpom obrišite očišćenu površinu i sve mrlje od kuhanja će nestati.

 

Kada već čistite štednjak, očistite i pećnicu. Zagrijte je na 220°C do 250°C i stavite posudu sa vodom unutra. Pustite tako da stoji najmanje 15 minuta (možete i duže kako biste postigli još bolji efekat). Zatim isključite rernu i sačekajte da se ohladi. U vodu u posudi stavite malo sredstva za pranje posuđa i sunđerom izribajte unutrašnjost pećnice.

 

Kako očistiti uređaje čije su površine od nerđajućeg čelika

 

Ostaci kapljica vode, otisci prstiju i druge mrlje se jako brzo nakupe i jako su vidljive na materijalima kao što je nerđajući čelik. Za mrlje koje nastaju nakon što kapi vode ispare, potrebno je prokuhati alkoholno ili jabukovo sirće sa vodom. Zatim, kad se malo ohladi, natopiti peškir dobijenom smjesom i prekriti površinu. Neka površina koju čistite bude prekrivena peškirom do pola sata. Na kraju, pomerite peškir, pospite malo sode bikarbone i očistite površinu. Ne samo da će kuhinjski uređaji biti čisti već će i prijatno mirisati.

 

Sa druge strane, za otiske prstiju je dovoljno površinu naprskati sredstvom na bazi alkohola i zatim obrisati mekanom krpom. A ako želite da dobijete dodatni sjaj, na površinu kapnite nekoliko kapi limuna i utrljajte.

 

devojka-cisti-krpa

 

Kako očistiti male kuhinjske aparate

 

Ne dozvolite da vas njihova veličina zavara. Mali uređaji su podjednako važni kao i veliki, i mogu zadavati veliku glavobolju kada je u pitanje njihovo čišćenje.  Najbolje ih je obrisati odmah nakon što ih upotrebite ili na određeni vremenski period, a koliko često zavisi od toga koliko ih upotrebljavate.

 

S obzirom sa su uređaji manjih dimenzija, možete koristiti mekanu četkicu za zube kako bi temeljito očistili sve sastave. Ne zaboravite da obrišete i donju stranu aparata. No, prije nego počnete sa brisanjem, uvjerite se da je sve što brišete isključeno iz struje. Neki od manjih uređaja, kao što je aparat za pripremu kave, zahtijevaju i češće čišćenje unjutrašnjih elemenata poput filtera, kako bi dobili bolji ukus kafe i kako bi aparat bolje radio.

 

Nadamo se da će vam ovi mali savjeti pomoći da lakše održavate vaše kuhinjske aparate čistim.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!