Ohrabrujući podaci iz Izraela

Velika studija potvrdila: Među vakcinisanima broj zaraženih pao za 94 posto

Lifestyle15.02.21, 11:57h

Velika studija potvrdila: Među vakcinisanima broj zaraženih pao za 94 posto
Istražitelji su saopćili da preliminarni nalazi trenutnih istraživanja „imaju za cilj istaknuti stanovništvu da se još mora vakcinisati i da je vakcina krajnje efikasna i sprečava teže obolijevanje“

 

Velika izraelska studija ukazala je na efikasnost vakcine Pfizer/BioNTech u sprečavanju simptomatskih zaraza koronavirusom.

 

Clalit, najveća izraelska služba zdravstvene zaštite, objavila je studiju koja upoređuje zaraze među 600.000 Izraelaca koji su primili vakcinu i 600.000 koji nisu cijepljeni.

 

Studija je ustanovila pad od 94 posto u simptomatskim zarazama i 92 posto težih slučajeva bolesti među onima koji su vakcinisani. U studiji se također navodi da je „efikasnost vakcine očuvana u svakoj dobnoj grupi“, posebno u sedmici nakon primanja druge doze vakcine.

 

Istražitelji su saopćili da preliminarni nalazi trenutnih istraživanja „imaju za cilj istaknuti stanovništvu da se još mora vakcinisati i da je vakcina krajnje efikasna i sprečava teže obolijevanje“.

 

Izrael je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv COVID-19 u decembru. Od tada je četvrtina stanovništva - više od 2,5 miliona ljudi – primila dvije doze vakcine Pfizer/BioNTech, i više od  42 posto je primilo prvu dozu, sudeći po podacima ministarstva zdravstva, prenosi AP.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!